söndag 17 november 2013

Eldig maletköttsoppa


Gourmetmat i all ära, men inget slår ändå helt vanlig husmanskost. För 4 personer.

Ingredienser:
400 g maletkött av nöt
4 potatis
2 morötter
1 bit palsternakka
1 bit rotselleri
1 lök
1 köttbuljongtärning
1 tsk stark paprikapulver
salt och peppar
timjam
(persilja)

Skala rotsakerna och skär i bitar. Hacka löken. Koka rotsakerna samt löken i ungefär tio minuter med köttbuljongen. Medan rotsakerna kokar, stek köttet och tillsätt i soppan när det är genomstekt. Lägg i kryddorna och låt koka på medelvärme i ungefär en halv timme. Garnera med lite persilja. Mums!

"I don't like food that's too carefully arranged; it makes me think that the chef is spending too much time arranging and not enough time cooking. If I wanted a picture I'd buy a painting.
- Andy Rooney

torsdag 14 november 2013

Jordärtskockssoppa


Soppor är alltid bra mat till lunch, speciellt när dom är så här fantastiskt goda som den här. För 2 personer.

Ingredienser:
ca 500 g jordärtskockor
1 schalottenlök
4 vitlöksklyftor
1-1½ dl grädde
3-4 dl vatten
1 potatis (rosamunda)
salt och peppar

Skala och skär jordärtskockorna samt potatisen i bitar. Hacka löken och vitlöken och stek allt i olivolja i en kastrull, så att de får en gyllenegul färg. Tillsätt vatten så att vätskan täcker rotsakerna. Koka i ungefär 20 minuter tills ingrdienserna är mjuka. Använd stavmixern för att mosa allt till en jämn massa. Tillsätt grädden och krydda med salt och peppar. Servera med rostat bröd.

"I´m not an amazing cook, but I can follow a recipe!"
- Rachel McAdams

tisdag 12 november 2013

Trattkantarellpaj


Det finns så rikligt med svamp i skogen, så man måste ju så klart utnyttja det. Gott med en paj till lunch och helt vegetarisk är den också.

Ingredienser: 
1 liter trattkantareller
4-5 schalottenlökar
½-1 skalat äpple i skivor
olivolja
salt och peppar
3 msk hackad persilja
3 ägg
3 dl grädde
riven ost
2-3 msk pinjenötter

Recept till pajdegen hittar ni här.

Stek svampen i en stekpanna tills vattnet avdunstat. Lägg undan svampen och fräs den hackade löken i olivolja i ett par minuter. Tillsätt äppelskivorna och fräs i ett par minuter. Blanda i svampen och salta och peppra samt lägg i persiljan.


Lägg svampröran samt riven ost på pajdegen. Vispa ihop ägg, grädde och ungefär en tesked salt och häll över svampröran. Strö ännu över pinjenötterna. Grädda i ugnen (200 grader) i ungefär 40 minuter tills äggsmeten stelnat och fått fin färg.



Servera gärna med lite rucolasallad. Hur enkelt som helst och en perfekt höstlunch.

"I love food and feel that it is something that should be enjoyed. I eat whatever I want. I just don´t overeat."
- Tyra Banks

måndag 4 november 2013

Möglig rödbetssallad


Kanske inte det bästa namnet på salladen, men god är den trots det.

Ingredienser:
olika salladssorter
en nypa pinjefrön
2 små rödbetor
blåmögelost
olivolja
balsamvinäger

Skala rödbetorna och skär i bitar. Koka bitarna tills de är mjuka. Rosta pinjefröna i en stekpanna. Blanda salladen, rödbetorna, pinjefröna och blåmögelosten. Häll på lite olivolja samt balsamvinäger och servera.

Ett tips när man kokar rödbetorna: Gå inte och Facebooka medan rödbetorna kokar. Då kan det nämligen gå lite dåligt.


"Most vegetarians look so much like the food they eat that they can be classified as cannibals."
- Finley Peter Dunne

söndag 3 november 2013

BBQ-köttbullar med chilitomatsås


God vardagsmat för fyra personer.

Ingredienser:
tagliatellepasta

BBQ-köttbullar:
400 g maletkött
1 lök
1 ½ dl skorpsmulor
2 dl barbequesås
3 ägg
salt
olivolja

Chilitomatsås:
500 g krossade tomater
2 tsk chiliflakes
1 lök
olivolja
salt

Börja med köttbullarna. Stek först den hackade löken i lite olivolja, så att löken blir mjuk o får lite färg. Låt svalna i kylen. När löken har svalnat, blanda ihop den med köttet, skorpsmulorna, äggen och barbequesåsen samt tillsätt lite salt. Rulla ihop smeten till passligt stora bollar.


Smörj en ugnsform med lite olivolja och lägg bullarna i formen. Stek bullarna i 225 grader i ungefär 25 minuter. Tillred såsen medan bullarna är i ugnen. Stek den hackade löken och chiliflakesen i olivolja i några minuter. Tillsätt den krossade tomaten och låt puttra i 15-20 minuter. Salta enligt behov.


Servera köttbullarna med tomatsåsen och tagliatellepastan eller någon annan pasta. Enkelt och gott.

"Not eating meat is a decision, eating meat is an instinct."
- Denis Leary

söndag 27 oktober 2013

Borough market


Borough market i London är en matmarknad av rang. Det man inte hittar här finns inte. Det finns allt från fisk och kött till ost och kryddor. Helt enkelt ett måste för alla matälskare. Det bästa med stället är det att man får smaka på det mesta. Dessutom finns även små matstånd där man får köpa till exempel hotdogs, hamburgare (med bl.a. kenguru- och krokodilkött) och paella.

Fisk.

Bläckfisk.

Bröd.

Svamp.

Oliver.

Halloween till ära, fanns det förstås pumpa.

Jag älskar matmarknader. Vill se mer sånt här även i Finland. De bästa råvarorna nära till hands. Länge leve lokalproducerat!

söndag 20 oktober 2013

Restaurang Inside


Dags igen för en restaurang-recension och igen en restaurang i London. Inside-restaurangen är ett trevligt litet matställe i Greenwich i London som bjuder på modern europeisk mat.

Restaurangen var inte svår att hitta, den låg inom gångavstånd från Cutty Sark-stationen. Ingen reservation behövdes åtmistone på en söndageftermiddag i oktober. På söndagar serverar dom dessutom endast lunch. Man får välja mellan två eller tre rätters lunch. Trots att efterrätterna såg lockande ut, föll lotten denna gång på en två rätters lunch med förrätt och varmrätt.

Till förrätt blev det laxbullar med tartarsås, medan min bordsdam tog ärt- och myntasoppa. Båda rätterna riktigt fräscha och goda. Passliga aptitretare. Soppan skulle dock ha behövt lite mer salt.


Så över till varmrätten. Bland många bra alternativ valde jag slutligen rostat fasanbröst med savoykål, linser och rostade palsternackor (se bilden högst upp). Fasanen var perfekt tillagad, men linserna var jag inte speciellt förtjust i. Som helhet ändå en riktigt bra rätt. Min bordsdam valde däremot rostat lamm med rödkål, ärter och potatis. Riktigt bra rätt det också, kändes som ordentlig husmanskost tillrätt på ett elegant sätt.


Inside bjöd alltså på en trevlig matupplevelse i det vackra Greenwich-området.

Inside:
Atmosfär 4/5
Mat 4/5
Betjäning 4/5
Mättnadsnivå 4/5
Prisklass 3/5

söndag 13 oktober 2013

Trattkantarellsås med rödbetor


Kanske inte den allra vanligaste kombinationen, men passar riktigt bra ihop. Inget hindrar dock att man använder potatis i stället för rödbetor. För 2 personer.

Ingredienser:
3 rödbetor
1 liter trattkantareller
3-4 schalottenlökar
salt och peppar
2 dl grädde
smör
olivolja

Skala rödbetorna och skär i bitar. Lägg bitarna på en ugnsplåt med lite olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen (200 grader) i ungefär 40 minuter.
  Stek trattkantarellerna i en stekpanna tills vattnet avdunstat. Tillsätt en klick smör samt löken. Fräs i några minuter. Lägg till grädden och låt koka ihop. Salta och peppra enligt behov. Servera med rödbetorna.

"You can heal your body with food"
- Stacy Keibler

tisdag 8 oktober 2013

Pizza prosciutto


Om man råkar ha kvar något i kylskåpet efter veckoslutets kockande, så kan man alltid laga en liten pizza. För 2 personer.

Ingredienser:
parmaskinka
rucola
gul paprika
plommontomater
tomatpyré
riven ost

Pizzadeg:
30 g färsk jäst eller 1 påse torrjäst
2 tsk socker
1 tsk salt
0,25 dl olja
1,5 dl ljummet vatten
3-4 dl vetemjöl

Blanda jäst, socker, salt, olja och vatten. Lägg i mjölen lite i taget tills degen är fast och elastisk. Låt jäsa under en bakduk i ungefär 25 minuter.


  Kavla ut degen och lägg ett tunt lager med tomatpyré på degen. Lägg på den rivna osten, Efter det här kan man lägga vad man vill på pizzan. Jag använde mig av parmaskinka, gul paprika, plommontomater och rucola. Lägg pizzan på en ugnsplåt.
  Grädda pizzan i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Bästa resultatet får man om man använder en pizzasten. Lägg då stenen i ugnen en timme innan du börjar baka så att stenen blir riktigt varm. Placera pizzan direkt på stenen.

"In Italy, they add work and life on to food and wine."
- Robin Leach

torsdag 3 oktober 2013

Röding med creme fraiche-potatis


En enkel maträtt som man kan t.ex. äta till lunch om man vill lyxa till vardagen lite. För 4 personer.

Ingredienser:
2-4 rödingfiléer (beroende på storlek)
4 stora potatis
2 dl creme fraiche
2 dl vitt vin
1 lök
dill
laxrom
salt och vitpeppar
smör

Skala potatisen och skär i passligt stora bitar. Koka potatisen i saltat vatten tills potatisen är nästan färdig. Häll ut vattnet.


Lägg i creme fraichen, vinet och hackade löken och låt sjuda på låg värme i några minuter. Tillsätt dillen i slutskedet. Smaksätt med lite salt och vitpeppar.


Krydda rödingfiléerna med salt och vitpeppar och stek filéerna i en stekpanna med en klick smör. Några minuter på bägge sidor. Servera med potatisen och lite laxrom samt dill.

"It's okay to eat fish because they don't have any feelings."
- Kurt Cobain