måndag 5 maj 2014

Mäktig chokladkaka


För de som älskar choklad finns det inget bättre än en mäktig och fantastiskt god chokladkaka.

Ingredienser:
200 g mörk choklad
2 msk mjölk
175 g smör
2 dl socker
175 g mandelmjöl
2/3 dl vetemjöl
5 ägg (vitor och gulor separerade)
3 msk varmt vatten

Sirap:
1/3 dl socker
4 msk kaffelikör (går också att använda konjak eller apelsinlikör)
1/2 dl vatten

Glasyr:
1/3 dl socker
3/4 dl vatten
200 g mörk choklad

25 g mjölkchoklad

Börja med själva kakan. Smält mörk choklad i mjölken i en skål ställd över en kastrull med sjudande vatten. Blanda ihop smöret, sockret, mandelmjölet, vetemjölet, äggulorna och det uppvärmda vattnet. Häll sedan i chokladen och vispa smeten slät. Vispa äggvitorna styva och vänd ner dem i chokladsmeten. Häll smeten i en smörjad kakform med bakplåtspapper i botten. Grädda i ugnen (180 grader) i 30 minuter. Täck sedan över kakan med en fuktig kökshandduk och låt den svalna.
  Blanda ihop ingredienserna till sirapen i en kastrull och värm försiktigt tills sockret lösts upp. Koka livligt i en minut till en sirap. Stjälp upp kakan på ett galler, ta bort bakplåtspappret och skeda sirapen över kakan.


Ta itu med glasyren. Värm sockret och vattnet i en kastrull tills sockret är upplöst. Koka livligt i en minut och rör i den mörka chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Låt glasyren stå tills den börjar tjockna. Häll glasyren över kakan och bred ut den över sidorna. Dekorera genom att ringla mjölkchoklad runt kakans ovansida. Ställ kakan kallt så att glasyren stelnar. Servera gärna med lite vaniljglass.

Källa: 200 frestande recept med choklad


"All you need is love. But a little chocolate now and then doesn´t hurt."
- Charles M. Schulz

fredag 18 april 2014

Chokladägg med cheesecakefyllning


Här är en perfekt efterrätt till påskbordet. Det är gott och ser dessutom fint ut. För fyra personer.

Ingredienser:
150 g Philadelphia-ost
30 g florsocker
1/2 tsk citronsaft
1/2 tsk vaniljextrakt
125 ml grädde
1 passionsfrukt
1 msk aprikosmarmelad
1 msk smör
4-6 digestivekex
4 ihåliga chokladägg

Börja med att försiktigt skära bort locket från chokladäggen. Lägg sedan äggen i kylen. Blanda ihop Philadelphia-osten, florsockret, citronsaften och vaniljextraktet. Vispa grädden tills det bildas styva toppar. Var försiktig så att du inte övervispar. Blanda sedan försiktigt ihop grädden och ostsmeten. Detta bildar "vitan" i ägget.
  Ta fram chokladäggen och lägg smulade digestivekex i botten på äggen. Fyll sedan äggen med "vitan". Lägg igen äggen i kylen i minst 30 minuter, så att fyllningen stelnar. Under tiden kan du tillreda "gulan".
  Sila passionsfrukten och lägg saften i en liten kastrull tillsammans med smöret och aprikosmarmeladen. Värm upp försiktigt så att smöret smälter och blandningen blir slät. (Om aprikosmarmeladen har klumpar kan du sila den färdiga blandningen för att få den slät). Lägg blandningen i kylen, så att den stelnar en aning.
  Ta ut de fyllda chokladäggen från kylen och använd en liten sked för att gröpa ett litet hål (ungefär en cm djup) i "vitan". Fyll hålet med aprikosblandning. Täck äggen med plastfolie så att de inte torkar och placera dem i kylen. Du kan göra äggen 2-3 dagar i förväg. Ta ut äggen tio minuter före servering.

Källa: raspberricupcakes.com

"I get way too much happiness from good food."
- Elizabeth Olsen

tisdag 25 mars 2014

Musselsoppa


Denna rätt passar bra som förrätt, men är också tillräckligt mättande som huvudrätt. För fyra personer.

Ingredienser:
1 kg blåmusslor
100 ml vitt vin
1 fänkol
2 potatis
1 bladselleristjälk
1/2 purjolök, endast vita delen
1 morot
1 fiskbuljongtärning
1 l vatten
2 dl grädde
en nypa saffran

Börja med att skala rot- och grönsakerna och skär dem i små tärningar. Detta för att underlätta matlagningen. "Preparation is key".
  Kolla igenom varje mussla noggrant. Släng bort musslor som är öppna och som inte stänger sig då man knackar på dem. Släng även bort söndriga musslor. Skölj de återstående musslorna under kallt vatten.
  Hetta upp en stor kastrull på spisen och när den är het, kasta i musslorna. Häll även i vinet och låt koka under lock i tre minuter tills musslorna öppnat sig.


Sila vätskan och lägg undan musslorna samt håll dem varma. Kasta bort musslor som inte öppnat sig. Lägg tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt rot- och grönsakerna samt vattnet och fiskbuljongtärningen. Koka upp och låt sjuda i ungefär 20 minuter.


Sila igen vätskan och lägg undan rot- och grönsakerna. Lägg vätskan i kastrullen och tillsätt grädde samt saffran. Salta och peppra. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter. Ta bort skum som uppstår på ytan.


Ta bort musslorna från sina skal, men lämna några med skal till serveringen. Lägg rot- och grönsakerna tillbaks i kastrullen så att de blir varma. Tillsätt slutligen även musslorna. Servera soppan med baguette.

"Food can bring people together in a way that nothing else could."
- Yotam Ottolenghi

tisdag 18 mars 2014

Choklad- & apelsinmuffins


Två ord som passar mycket bra ihop är choklad och muffins. Om man dessutom lägger ännu apelsin till, så kan det väl inte bli annat än bra.

Ingredienser:
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av en apelsin
1 1/4 dl havregryn
1 dl mörkt muscovadosocker
2 dl turkisk yoghurt
4 msk olja
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
200 g hackad mjölkchoklad

Sikta mjöl och bakpulver i en skål. Blanda i apelsinskalet, havregrynet och sockret. Blanda ihop yoghurt, olja, mjölk samt ägget och tillsätt i skålen med torra ingredienser. Blanda ännu i chokladen och rör om försiktigt.


Placera muffinsformer på en ugnsplåt. Smeten räcker till ungefär 15-20 muffinsar. Fyll formarna upp till halva.


Grädda i ugnen (200 grader) i ungefär 15-20 minuter.

"I take care of my flowers and my cats. And enjoy food. And that´s living."
- Ursula Andress

torsdag 6 mars 2014

Getost-broilerrullader


Broiler är alltid gott. Speciellt då det är fyllt med getost. För 4-5 personer.

Ingredienser:
750 g broilerfiléer
dragon
salt och peppar
basilika
ett paket bacon
getost
(fetaost)
2 dl grädde
2 tomater
en stor batat
smör

Börja med att skala bataten och skär den i avlånga bitar. Lite som pommes frites. Lägg batatbitarna på en ugnsplåt och häll på lite olivolja och salt. Rör om och lägg sedan plåten i ugnen (175 grader) i ungefär en halv timme tills batatbitarna blivit mjuka.
  Krydda broilerfiléerna på båda sidorna. Lägg sedan en skiva getost samt lite smulad fetaost (kan vara lite öveflödigt, så du klarar dig också med endast getost) och hackad basilika på var sin filée. Rulla ihop och linda en baconskiva runt filéerna. Lägg ännu en tandpetare eller en cocktailpinne genom varje rulle, så att de hålls bättre ihop när man steker dem.
  Stek rullarna i smör, så att de får en fin färg på utsidan och så att de nästan är genomstekta. Ta bort dem från stekpannan och häll bort överlopps fett. Lägg tillbaks rullarna i stekpannan och häll i grädden. Låt sjuda under lock i ungefär tio minuter. Halvera tomaterna och ta ut kärnan. Skär halvorna i små bitar och lägg bitarna i såsen. Servera med bataten.

"I´m at the age where food has taken the place of sex in my life. In fact, I´ve just had a mirror put over my kitchen table."
- Rodney Dangerfield



lördag 22 februari 2014

BBQ-broiler med rostad potatis


God vardagsmat för två personer.

Ingredienser:
2 broilerlår
1 vitlöksklyfta
rivet skal och saften ur en apelsin
1/2 röd chili
ungefär 1 cm:s bit ingefära
1 msk honung
1 msk tomatpuré
1 msk soja
1 msk sesamolja

4-6 potatis
timjan
olivolja
flingsalt

Börja med marinaden. Hacka vitlöken och chilin samt riv ingefäran. Blanda ihop med honungen, sojan, tomatpurén, sesamoljan samt apelsinsaften och det rivna skalet. Lägg broilerlåren i en plastpåse och häll i marinaden. Lägg i kylen i minst fyra timmar, helst över natten.
  Tvätta potatisen ordentligt och skär i skivor. Placera i en ugnsform och häll på lite olivolja samt krydda med timjan och flingsalt. Placera de marinerade broilerlåren i en annan ugnsform och lägg i ugnen (225 grader) tillsammans med potatisen. Låt potatisen stå i ugnen i ungefär 20 minuter, broilern får stå ytterligare 15-20 minuter.

"I´m just someone who likes cooking and for whom sharing food is a form of expression."
- Maya Angelou

söndag 9 februari 2014

Salladstortilla


Det här är ett bra glutenfritt alternativ till allas vår favorit rätt, tortilla. För fyra personer.

Ingredienser:
400 g malet kött
gurka
röd paprika
riven ost
gräddfil
körsbärstomater
Cosmopolitan-sallad
cayennepeppar
salt
vitlökspulver
chilikrydda
spiskummin
paprikapulver

Guacamole:
2 avokado
1 1/2 tomat
1/2 lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl citronsaft
1 1/2 krm chiliflakes
1/2 tsk salt

Börja med förberedelserna. Skär gurkan, paprikan och körsbärstomaterna i små bitar. Blanda i lite salt och svartpeppar i gräddfilen. Ta sedan itu med guacamolen. Halvera avokadon ta bort kärnan och gröp ur fruktköttet. Tillsätt de skurna tomaterna, hackade löken och vitlöken. Lägg ännu till citronsaften och kryddorna. Använd en stavmixer för att blanda ihop till en jämn röra.


Avsluta med att steka köttet. Krydda enligt smak. Servera med salladsblad. Det är förstås upp till en själv vad man vill lägga i salladstortillan, men denna gång använde jag alltså malet kött, gurka, paprika, körsbärstomater, riven ost samt guacamole och gräddfil. Och gott blev det, man kan inte egentligen misslyckas med denna maträtt.

"I feel if I´m healthy and happy, I look good. With a good mixture of fitness and healthy food I always feel great!"
- Candice Swanepoel

onsdag 29 januari 2014

Kyckling med fräsch avokadoröra


Jag har en gästkock här på min blogg, som hädanefter kommer att göra lite hälsosammare mat, Hälsosamma Helena. Hennes första måltid här på bloggen är en fantastiskt god kycklingrätt.

Ingredienser:
3 kycklingfiléer
Provencale-örtblandning
vitpeppar och flingsalt
smör

1 1/2 avokado
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
lime
flingsalt

Krydda filéerna och stek dem i smör. Mosa avokadon. Hacka vitlöken och chilin och blanda i. Tillsätt lime och salt enligt smak.
  Hälsosamma Helena serverade maten med rödkål, men passar också bra med till exempel råris. Det blir inte mycket enklare och godare än det här.

"Enjoy your food, enjoy your life."
- Victoria Moran

torsdag 16 januari 2014

Lax Asianstyle


En mycket fräsch fiskrätt, som passar bra som vardagsmat för hälsofreaks. Receptet är även glutenfritt. För 3-4 personer.

Ingredienser:
600-700 g regnbågslaxfilé
1 lök
1 röd paprika
1 gul paprika
150 g sockerärter
1 röd chili
en liten bit ingefära
1 lime
50 g cashewnötter
1/3 kruka koriander
2 msk sesamolja

Hacka löken, skär paprikan i bitar, ta ut kärnorna från chilin och skär sedan i bitar samt hacka ingefäran. Lägg allt i en ugnsform och häll på ungefär 1 1/2 msk sesamolja. Rör om.
  Krossa cashewnötterna och hacka koriandern. Blanda ihop och riv i skalet av en lime samt lägg i en 1/2 msk sesamolja.
  Ta bort skinnet från laxen och dela upp laxen i ungefär sex lika stora bitar. Salta laxen och lägg cashewblandningen på fisken. Lägg laxbitarna sedan på grönsakerna och lägg ugnsformen i ugnen (200 grader) i ungefär 20 minuter eller tills laxen är genomgräddad.
  Före serveringen pressa ännu saften från en lime på alltihopa.


Källa för receptet: Tidningen Fit.

"Food is an important part of a balanced diet."
- Fran Lebowitz

torsdag 9 januari 2014

Hargryta med svamp och lök


Om ni har turen att känna en jägare så kan ni nån gång få en liten hare som gåva och då måste man ju passa på att göra en härlig gryta i vintermörkret. För 8-10 personer.

Ingredienser:
en hare styckat i en ryggbit, två lårbitar och två ben
4-5 morötter
5-6 champinjoner
3 gula lökar
2 schalottenlökar
4 dl rödvin
2-3 dl grädde
några enbär
4 lagerblad
salt
vitpeppar
hela svartpepparkorn
1-2 köttbuljongtärningar
rosmarin
maizena eller vetemjöl
smör till stekning

Tips! Om du inte vill ha så mycket viltsmak kan du lägga köttet i ett mjölkbad över natten.

Börja med att ta bort hinnorna från köttet och bryn köttet i lite smör så att det får lite färg. Lägg köttet i en gryta och häll i vinet samt så mycket vatten att vätskan täcker köttet. Tillsätt ännu lagerbladen, några pepparkorn samt köttbuljongtärningarna och låt sjuda i 2-3 timmar.
  Medan grytan sjuder kan du skära löken i ganska grova bitar. Fräs sedan löken i lite smör och tillsätt de krossade enbären samt lite färsk rosmarin. Krydda med salt och vitpeppar. Skär även svampen i grova bitar och stek dem i lite smör. Skala och skär morötterna i bitar.
  Ta bort köttet från grytan. Lösgör köttet från benen och skär i passliga bitar. Sila vätskan och häll sedan ungefär 2/3 tillbaks i grytan. Tillsätt köttbitarna, den stekta löken, morotsbitarna samt svampen. Tillsätt ännu grädden samt salt och vitpeppar enligt smak. Låt sjuda i 35-45 minuter. Avsluta med att reda av grytan med maizena eller vetemjöl. Servera gärna med kokta potatis.


"Let food be thy medicine and medicine be thy food."
-Hippokrates