måndag 26 augusti 2013

Restaurang Levant!


Tänkte att jag skulle tipsa lite om bra restauranger här på min blogg också! Levant i London är en libanesisk restaurang med fantastisk mat. Restaurangen är ganska populär så det lönar sig att reservera bord i tid.

När man går in känns det som om man sku ha plötsligt förflyttat sig till Mellanöstern, störande dock att de spelade vanlig popmusik. Då magdansarna kom in förstod man ändå att spela lite mer orientalisk musik.

Maten då? Inte mycket att gnälla på där. Till förrätt tog jag bläckfiskringar. Mycket gott, skulle ha dock räckt med lite mindre, var redan ganska mätt efter förrätten.


Huvudrätten var en fantastisk blandning av grillat kött. Broilerfärs, broilerfilé, lammfärs och lammfilé med ris. Igen allt för stor portion, men smaken kan man inte gnälla på.


Så om ni nån gång har vägarna förbi London, se till att äta på Levant. Rekommenderar varmt!

Levant:
Atmosfär 3/5
Mat 4/5
Betjäning 4/5
Mättnadsnivå 5/5

onsdag 7 augusti 2013

Ugnsgnocchi med parmaskinka


Som ni säkert märkt, älskar jag pastarätter. Här en till smarrig sådan. För 4-6 personer.

Ingredienser:
300 g gnocchi-pasta
olivolja
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
dragon
1 burk hela skalade tomater
200 g mascarponeost
soltorkad tomat
75 g parmaskinka
1 dl skorpsmulor
100 g riven ost
salt och peppar

Börja med att koka pastan. Medan pastan kokar, fräs den skivade löken och hackade vitlöken i olivolja. Lägg till ungefär en tesked dragon. Blanda ihop tomaterna och mascarponen med en stavmixer till en jämn mos. Häll i blandningen i stekpannan och låt sjuda en stund. Tillsätt en handfull hackad soltorkad tomat. Salta och peppra.
  Lägg pastan i en ugnsform och häll såsen ovanpå. Blanda ihop den rivna osten och skorpsmulorna. Strö över såsen. Placera skivor med parmaskinka jämnt på allting och lägg i ugnen i 20-25 minuter i 180 grader.

"If you really want to make a friend, go to someone´s house and eat with him... the people who give you their food give you their heart."
- Cesar Chavez

måndag 5 augusti 2013

Fyllda broilerfiléer med rostad potatis och gurksås


En fräsch sommarrätt som mättar även den hungrigaste bjässen. För 3-6 personer.

Ingredienser:
6 st broilerfiléer
salt och peppar
1 dl vetemjöl

Fyllning:
1/2 kruka basilika
150 g mozzarellaost
soltorkad tomat

Gurksås:
200 g turkisk yoghurt
100 g saltgurka
1/2 dl hackad basilika
1/2 dl hackad gräslök
2 tsk honung
salt och peppar

Rostad potatis:
5 stora potatis
1/2 dl olivolja
1 msk Provence mix-örtblandning
salt

Platta till filéebiffarna med en klubba. Salta och peppra. Lägg på basilika, mozzarellaostskivor och soltorkad tomat. Vik ihop filéerna och fäst med cocktailpinnat så att fyllningen hålls inuti. Blanda ihop lite salt och en dl vetemjöl och doppa filéerna i blandningen.
  Tvätta potatisen ordentligt och skär i en cm tjocka skivor. Blanda ihop med oljan och kryddorna och lägg på en ugnsplåt. Rosta potatisen i en 200 grader varm ugn i ungefär en halv timme.
  Gör gurksåsen medan potatisen rostar i ugnen. Skär gurkan i små bitar. Blanda ihop gurkbitarna, hackade örterna och yoghurten. Smaksätt med honung, salt och peppar.
  Avsluta med att steka biffarna på alla sidor så att de får en fin färg i ungefär 15 minuter. Ta bort pinnarna.

"So long as you have food in your mouth, you have solved all questions for the time being."
-Franz Kafka


torsdag 1 augusti 2013

Studerandepasta


En pasta för alla fattiga studerande och en av mina favoritpastor. Enkelt och gott. För 2-3 personer.

Ingredienser:
4 vitlöksklyftor
1 msk torkade chiliflakes
1/2 dl olivolja
räkor
persilja
parmesanost
spaghetti
salt och peppar

Koka spaghettin. Hacka viltöken och fräs tillsammans med chiliflakesen i oljan i några minuter. Lägg till en handfull räkor. Blanda ihop med spaghettin. Hacka persiljan och lägg till i pastan. Salta och peppra. Servera med parmesanost.
  Enklare än det här blir det inte. Kostar bara några euro och är definitivt godare än maten på studentrestaurangerna.

“If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.” 
- J.R.R. Tolkien

tisdag 30 juli 2013

Stekta abborrfiléer med fänkol-äppelsallad och fänkolpyré


Igen en fantastiskt god fiskrätt, som jag såg Tomi Björck göra i Tomin keittiö. För 2-3 personer.

Ingredienser:
4-5 abborrfiléer eller annan vit fisk
smör
salt

Fänkol-äppelsallad:
en liten fänkol
ett äpple
citron
olivolja
salt och peppar
valnötter

Fänkolpyré:
2 fänkol
2 små chalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl fiskbuljong
2 msk olivolja
salt och peppar

Börja med salladen. Skär fänkolen och äpplet i fina strimlor. Rosta 8-10 valnötter och hacka de rostade nötterna i mindre bitar. Blanda ihop och tillsätt saften ur en halv citron samt ungefär 2 matskedar olivolja. Krydda med salt och peppar.
  Ta itu med pyrén, Hacka fänkolen, löken och vitlöken och fräs i en kastrull med olivolja. Lägg till buljongen och krydda med salt och peppar. När fänkolen blivit lite mjukare, ta en stavmixer och blanda till en jämn pyré.
  Salta fisken och stek i smör. Servera med pyrén och salladen. Inga större konstigheter, en härligt fräsch och god fiskrätt.

“There is no love sincerer than the love of food.” 
- George Bernard Shaw

torsdag 25 juli 2013

Broilerpasta


Det här är min absolut favoritpasta. För 2-3 personer.

Ingredienser:
400-450g broilerstrimlor
2 tsk paprikapulver
citron
1 msk dragon
2-3 vitlöksklyftor
ca 100g soltorkad tomat
2 dl grädde
salt och peppar
tagliatelle-pasta

Blanda ihop broilern, vitlöken, paprikapulvret, dragonen samt saften ur en citron och låt marinerna i ungefär en halv timme. Stek den marinerande broilern i smör tills den är genomstekt. Skär den soltorkade tomaten i mindre bitar och tillsätt i såsen med grädden. Salta och peppra enligt behov. Låt koka ihop i 10-15 minuter.
  Servera med tagliatelle-pasta och lägg på lite parmesanost.

"One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well."
- Virginia Woolf

tisdag 23 juli 2013

Cheesecake


En mycket enkel kaka att baka och god dessutom. Tack till Alexandra för receptet!

Ingredienser:
130g Philadelphia-ost
3 äggulor
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl grädde
14-16 st Digestivekex
citron
smör

Blanda ihop äggulorna, osten och sockren. Vispa hårt äggvitorna och blanda in med äggulesmeten. Vispa grädden och tillsätt i smeten.
  Smula 10-12 Digestivekex och tillsätt citronsaft från en citron samt lite smör. Knåda ihop och lägg i en form. Häll smeten på och smula ytterligare 2-4 kex ovanpå. Lägg kakan i frysen i minst 4 timmar och låt stelna. Låt tina i 15 minuter före servering.

måndag 22 juli 2013

Tomatsoppa med crepes och stekta grönsaker


En lätt och billig grönsaksrätt. För 2-3 personer.

Ingredienser:

Soppa:
4-5 tomater
1 lök
1-2 vitlöksklyftor
socker
salt och peppar
salvia
timjam
5 dl vatten

Crepes:
2 ägg
2-3 dl mjölk
1-2 dl mjöl
timjam
salt och peppar


Stekta grönsaker:
2 morötter
1 lök
några rädisor
1/2 purjolök

Hacka tomaterna, löken och vitlöksklyftorna. Stek med smör i en kastrull i några minuter. Tillsätt vatten, socker och kryddor. Låt koka i 10-15 minuter.
  Vispa ihop äggen och mjölken, lägg till kryddor. Vispa in mjölen, så att smeten blir lite tjockare. Stek med smör i en stekpanna, så att crepesen blir vackert guldbruna på båda sidorna.
  Skär grönsakerna i mindre bitar och stek dem med smör i stekpannan. Krydda med salt och peppar. En vegetarisk rätt för mindre än 7 euro.

“Part of the secret of success in life is to eat what you like and let the food fight it out inside.”
- Mark Twain

Abborrullar med stekta grönsaker


En enkel maträtt men ack så god. För 2 personer.

Ingredienser:
4 abborrfiléer (typ 100g/filé)
salt och peppar

Fyllning:
200 g soltorkad tomat färskost
1/2 kruka färsk timjam
1-2 vitlöksklyftor
chili

Stekta grönsaker:
1 liten squash
2-3 morötter
1-2 vitlöksklyftor
några rädisor
salt och peppar

Hacka timjamen, vitlöksklyftorna och chilin och blanda ihop med färskosten. Salta och peppra abborrfiléerna och lägg på fyllningen. Rulla ihop filéerna och kör en cocktailpinne igenom för att hålla rullarna fast. Stek i ugnen på 175 grader i ungefär 20 minuter.
  Medan fisken steks i ugnen, förbered grönsakerna. Strimla squashen och morötterna, skär rädisorna i skivor och hacka vitlöken. Lägg smör i en stekpanna och stek grönsakerna i några minuter. Krydda med salt och peppar. Voilá! På mindre än en halv timme har du förberett en perfekt lunch för ungefär 16 euro.

“Ask not what you can do for your country. Ask what’s for lunch.”
- Orson Welles