måndag 9 september 2013

Skinkpaj


Pajer är något av det bästa som finns. Om det sen är saltiga pajer eller söta. Allt smakar. Här ett enkelt pajrecept.

Ingredienser:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
salt och peppar
3 dl riven ost
3 msk hackad persilja
4-8 tunna skivor skinka

Börja med pajdegen. Om du är lat så kan du också köpa färdig deg, men att laga egen deg är inte svårt.


Skär smöret i små bitar och lägg i en skål tillsammans med mjölen. Nyp ihop med händerna. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylen i ungefär 20 minuter.
  Kavla ut degen och lägg den i en pajform så att degen hänger lite ut från kanterna. Nagga degen med en gaffel och lägg i kylen i 15 minuter.
  Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda pajdegen i 10 minuter. Ta ut degen och låt svalna. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.


  Vispa ihop ägg, grädde, senap, salt och peppar. Blanda i osten och persiljan. Häll äggsmeten ovanpå den förgräddade pajdegen. Riv skinkskivorna i mindre bitar och lägg på smeten.
  Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg i ca. 40 minuter. Servera med rucolasallad.


Tadaa! Enkelt och gott!

"We may find in the long run, that tinned food is a deadlier weapon than the machine-gun."
- George Orwell

måndag 2 september 2013

Kokoslingonkaka


Passar kanske bättre till vintern, men den går nog att äta så här på hösten också :)

Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
4 msk kokande vatten
100 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
skorpsmulor

Lingonmousse:
4 gelatinblad
200 g lingon
1 1/2 dl florsocker
2 dl grädde
3 msk citronsaft

Kokosmousse:
6 gelatinblad
200 g färskost
1 dl florsocker
2 dl kokosgrädde
2 dl grädde

Ovanpå:
1 dl grädde
250 g marsipan
florsocker

Vispa äggen och sockret. Blanda in vattnet och smöret. Blanda ihop bakpulvret och vetemjölet och blanda in i smeten. Smörj bottnet på en kakform och lägg skorpsmulor på. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 175 grader i ungefär 45 minuter.
  Ta itu med lingonmoussen. Blöt gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Mosa lingonen och smaksätt med florsocker. Vispa grädden. Koka snabbt citronsaften. Pressa vattnet ur gelatinbladen och blanda in med citronsaften. Lägg blandningen i lingonmosen. Avsluta med att blanda i grädden.
  Skär kakbottnet i två delar. Rengör kakformen och lägg ett bakplåtspapper i bottnet. Lyft kakbottnet i formen. Lägg på lingonmoussen och lyft den övre delen av kakan på. Lägg i kylen.
  Dags för kokosmoussen. Blöt gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Blanda ihop färskosten, florsockret och 1 1/2 dl kokosgrädde. Koka upp den kvarvarande grädden. Pressa vattnet ur gelatinbladen och blanda in med kokosgrädden. Blanda in med färskosten i en liten stråle. Vispa grädden och blanda in med resten av ingredienserna. Lägg kokosmoussen ovanpå kakan och täck med elmukelmu (färskfilm heter det väl på svenska). Låt vara i kylen till nästa dag.
  Nästa dag vispa grädden och täck kakan. Kavla ut marsipanmassan och lägg på kakan med hjälp av kaveln. Lägg på ännu lite florsocker.

I like food. I like eating. And I don't want to deprive myself of good food.
- Sarah Michelle Gellar a.k.a. Buffy

söndag 1 september 2013

Lammfilé med rotsaksmos och rödvinssås


Har varit mycket fisk och broiler på bloggen. Så tog mig an en lammrätt för omväxlingens skull. Tyvärr blev det en köpt rödvinssås eftersom Alko, hör och häpna, var stängt på en söndag. :) För 3-4 personer.

Ingredienser:
500 g lamm yttrefilé
smör och olja
salt och peppar

Potatis- rotsaksmos:
500 g potatis
2 morötter
1 palsternacka
1/2 selleri
salt
en handfull rucola
smör

Sesamspenat:
300 g spenatblad
chiliflakes
1 tsk olja
1 msk citronsaft
salt
1 msk rostade sesamfrön

Börja med att skala potatisen och rotsakerna. Skär i mindre bitar. Koka upp vatten i en kastrull och kasta i potatisen och rotsakerna. Koka tills de är mjuka. Häll ut vattnet och mosa potatisen och rotsakerna. Tillsätt en klick smör och salta enligt behov. Blanda in ännu lite rucola.
  Skölj av spenaten och lägg i en kastrull. Tillsätt vatten och en nypa chiliflakes. Koka ihop spenaten och häll bort vattnet genom en sil. Tillsätt oljan och citronsaften och krydda med salt. Blanda in de rostade sesamfröna.
  Stek lammfiléerna i smör och olja i ungefär fem minuter tills de fått en vacker färg. Krydda med salt och peppar och låt fileéerna stå en stund i den varma stekpannan. Skär köttet i tjocka skivor.
  Servera köttet tillsammans med mosen, spenaten och rödvinssåsen.

"Man is the only animal that can remain on friendly terms with the victims he intends to eat until he eats them."
- Samuel Butler

måndag 26 augusti 2013

Restaurang Levant!


Tänkte att jag skulle tipsa lite om bra restauranger här på min blogg också! Levant i London är en libanesisk restaurang med fantastisk mat. Restaurangen är ganska populär så det lönar sig att reservera bord i tid.

När man går in känns det som om man sku ha plötsligt förflyttat sig till Mellanöstern, störande dock att de spelade vanlig popmusik. Då magdansarna kom in förstod man ändå att spela lite mer orientalisk musik.

Maten då? Inte mycket att gnälla på där. Till förrätt tog jag bläckfiskringar. Mycket gott, skulle ha dock räckt med lite mindre, var redan ganska mätt efter förrätten.


Huvudrätten var en fantastisk blandning av grillat kött. Broilerfärs, broilerfilé, lammfärs och lammfilé med ris. Igen allt för stor portion, men smaken kan man inte gnälla på.


Så om ni nån gång har vägarna förbi London, se till att äta på Levant. Rekommenderar varmt!

Levant:
Atmosfär 3/5
Mat 4/5
Betjäning 4/5
Mättnadsnivå 5/5

onsdag 7 augusti 2013

Ugnsgnocchi med parmaskinka


Som ni säkert märkt, älskar jag pastarätter. Här en till smarrig sådan. För 4-6 personer.

Ingredienser:
300 g gnocchi-pasta
olivolja
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
dragon
1 burk hela skalade tomater
200 g mascarponeost
soltorkad tomat
75 g parmaskinka
1 dl skorpsmulor
100 g riven ost
salt och peppar

Börja med att koka pastan. Medan pastan kokar, fräs den skivade löken och hackade vitlöken i olivolja. Lägg till ungefär en tesked dragon. Blanda ihop tomaterna och mascarponen med en stavmixer till en jämn mos. Häll i blandningen i stekpannan och låt sjuda en stund. Tillsätt en handfull hackad soltorkad tomat. Salta och peppra.
  Lägg pastan i en ugnsform och häll såsen ovanpå. Blanda ihop den rivna osten och skorpsmulorna. Strö över såsen. Placera skivor med parmaskinka jämnt på allting och lägg i ugnen i 20-25 minuter i 180 grader.

"If you really want to make a friend, go to someone´s house and eat with him... the people who give you their food give you their heart."
- Cesar Chavez

måndag 5 augusti 2013

Fyllda broilerfiléer med rostad potatis och gurksås


En fräsch sommarrätt som mättar även den hungrigaste bjässen. För 3-6 personer.

Ingredienser:
6 st broilerfiléer
salt och peppar
1 dl vetemjöl

Fyllning:
1/2 kruka basilika
150 g mozzarellaost
soltorkad tomat

Gurksås:
200 g turkisk yoghurt
100 g saltgurka
1/2 dl hackad basilika
1/2 dl hackad gräslök
2 tsk honung
salt och peppar

Rostad potatis:
5 stora potatis
1/2 dl olivolja
1 msk Provence mix-örtblandning
salt

Platta till filéebiffarna med en klubba. Salta och peppra. Lägg på basilika, mozzarellaostskivor och soltorkad tomat. Vik ihop filéerna och fäst med cocktailpinnat så att fyllningen hålls inuti. Blanda ihop lite salt och en dl vetemjöl och doppa filéerna i blandningen.
  Tvätta potatisen ordentligt och skär i en cm tjocka skivor. Blanda ihop med oljan och kryddorna och lägg på en ugnsplåt. Rosta potatisen i en 200 grader varm ugn i ungefär en halv timme.
  Gör gurksåsen medan potatisen rostar i ugnen. Skär gurkan i små bitar. Blanda ihop gurkbitarna, hackade örterna och yoghurten. Smaksätt med honung, salt och peppar.
  Avsluta med att steka biffarna på alla sidor så att de får en fin färg i ungefär 15 minuter. Ta bort pinnarna.

"So long as you have food in your mouth, you have solved all questions for the time being."
-Franz Kafka


torsdag 1 augusti 2013

Studerandepasta


En pasta för alla fattiga studerande och en av mina favoritpastor. Enkelt och gott. För 2-3 personer.

Ingredienser:
4 vitlöksklyftor
1 msk torkade chiliflakes
1/2 dl olivolja
räkor
persilja
parmesanost
spaghetti
salt och peppar

Koka spaghettin. Hacka viltöken och fräs tillsammans med chiliflakesen i oljan i några minuter. Lägg till en handfull räkor. Blanda ihop med spaghettin. Hacka persiljan och lägg till i pastan. Salta och peppra. Servera med parmesanost.
  Enklare än det här blir det inte. Kostar bara några euro och är definitivt godare än maten på studentrestaurangerna.

“If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.” 
- J.R.R. Tolkien

tisdag 30 juli 2013

Stekta abborrfiléer med fänkol-äppelsallad och fänkolpyré


Igen en fantastiskt god fiskrätt, som jag såg Tomi Björck göra i Tomin keittiö. För 2-3 personer.

Ingredienser:
4-5 abborrfiléer eller annan vit fisk
smör
salt

Fänkol-äppelsallad:
en liten fänkol
ett äpple
citron
olivolja
salt och peppar
valnötter

Fänkolpyré:
2 fänkol
2 små chalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl fiskbuljong
2 msk olivolja
salt och peppar

Börja med salladen. Skär fänkolen och äpplet i fina strimlor. Rosta 8-10 valnötter och hacka de rostade nötterna i mindre bitar. Blanda ihop och tillsätt saften ur en halv citron samt ungefär 2 matskedar olivolja. Krydda med salt och peppar.
  Ta itu med pyrén, Hacka fänkolen, löken och vitlöken och fräs i en kastrull med olivolja. Lägg till buljongen och krydda med salt och peppar. När fänkolen blivit lite mjukare, ta en stavmixer och blanda till en jämn pyré.
  Salta fisken och stek i smör. Servera med pyrén och salladen. Inga större konstigheter, en härligt fräsch och god fiskrätt.

“There is no love sincerer than the love of food.” 
- George Bernard Shaw

torsdag 25 juli 2013

Broilerpasta


Det här är min absolut favoritpasta. För 2-3 personer.

Ingredienser:
400-450g broilerstrimlor
2 tsk paprikapulver
citron
1 msk dragon
2-3 vitlöksklyftor
ca 100g soltorkad tomat
2 dl grädde
salt och peppar
tagliatelle-pasta

Blanda ihop broilern, vitlöken, paprikapulvret, dragonen samt saften ur en citron och låt marinerna i ungefär en halv timme. Stek den marinerande broilern i smör tills den är genomstekt. Skär den soltorkade tomaten i mindre bitar och tillsätt i såsen med grädden. Salta och peppra enligt behov. Låt koka ihop i 10-15 minuter.
  Servera med tagliatelle-pasta och lägg på lite parmesanost.

"One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well."
- Virginia Woolf

tisdag 23 juli 2013

Cheesecake


En mycket enkel kaka att baka och god dessutom. Tack till Alexandra för receptet!

Ingredienser:
130g Philadelphia-ost
3 äggulor
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl grädde
14-16 st Digestivekex
citron
smör

Blanda ihop äggulorna, osten och sockren. Vispa hårt äggvitorna och blanda in med äggulesmeten. Vispa grädden och tillsätt i smeten.
  Smula 10-12 Digestivekex och tillsätt citronsaft från en citron samt lite smör. Knåda ihop och lägg i en form. Häll smeten på och smula ytterligare 2-4 kex ovanpå. Lägg kakan i frysen i minst 4 timmar och låt stelna. Låt tina i 15 minuter före servering.