söndag 15 december 2013

Rosoll/rödbetssallad


Vet inte vad som är den rätta svenska benämning på denna traditionella maträtt, som alltid varit en viktig del av vårt julbord. På finska är det i alla fall rosolli! För 4-6 personer.

Ingredienser:
3-4 inlagda rödbetor
2 morötter
2 potatis
1 saltgurka
1 rödlök
1 äpple
(svartpeppar)

1 dl grädde
1 tsk ättika
1 tsk spad av den inlagda rödbetan
socker

Skala potatisen och morötterna och koka dem mjuka. Medan potatisen och morötterna kokar, skär rödbetorna, äpplet och gurkan i små kuber samt hacka löken. Gör likadant med potatisen och morötterna när de blivit mjuka. Blanda ihop allt. Om du vill kan du lägga till lite svartpeppar.
  Vispa grädden och blanda i vätskorna samt lite socker. Servera rosollen med grädden.

"Christmas is a stocking stuffed with sugary goodness."
-Mo Rocca

Potatislåda


Till varje julbord hör ju potatislåda. Det bästa med lådor är ju också att du kan göra dom flera dagar i förväg, frysa ner dom och lägga dom i ugnen först på julafton.

Ingredienser:
1 kg potatis
1 dl vetemjöl
ungefär 5 dl mjölk
50 g smält smör
2 tsk salt
1/2 tsk muskotnöt
(vid behov sirap eller socker)

Skala potatisen och koka dem i osaltat vatten. Häll bort vattnet och mosa potatisen. Blanda i mjölen. Låt potatisen stå under lock i flera timmar eller över natten i ett varmt ställe.
  Tillsätt smör och mjölk, så att blandningen blir lös och krydda med salt och muskotnöt. Om potatismosen inte är tillräckligt söt, lägg till lite sirap eller socker. Häll blandningen i oljade ugnsformar. Fyll upp till 2/3 av formen, så att det inte rinner över. Grädda i ugnen (150 grader) i ungefär två timmar.

"Christmas isn't a season. It's a feeling."
-Edna Ferber

fredag 13 december 2013

Laxrullader


En perfekt och enkel förrätt till julbordet. För 5-7 personer.

Ingredienser:
300 g kallrökt lax i skivor
200 g färskost
1/2 dl hackad dill
1 msk senap
1 msk citronsaft
1/2 tsk peppar
1/2 tsk curry

Lägg laxskivorna på plastfolie så att de bildar en skiva på ungefär 20x20 cm. Blanda ihop ingredienserna för fyllningen. Bred ut fyllningen på laxen och rulla ihop som en rulltårta.


Lägg rullen i frysen och låt stelna i ungefär en timme, innan du skär den i bitar. Servera med kokt potatis.

"He who has not Christmas in his heart will never find it under a tree."
- Roy L. Smith

tisdag 10 december 2013

Gris inrefilé med äppelcidersås


Den här rätten blev min favoriträtt från och med nu. Helt fantastiskt gott. För 3-4 personer.

Ingredienser:
600 g gris inrefilé
2 msk olivolja
3-4 äpplen
100 g smör
1 msk socker
3 dl äppelcider
2 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 msk hackad salvia

Skär köttet i ungefär åtta bitar. Lägg bitarna en åt gången in i plastfolie och platta till dom med t.ex en stekpanna. Lägg åt sidan.
  Skala äpplena och skär dom i ungefär lika stora klyftor. Värm en matsked olivolja och 50 g smör i en stekpanna på medelvärme. Lägg i äppelklyftorna och stek i 15 minuter (sänk värmen när klyftorna fått lite färg). Tillsätt sockret och låt karameliseras i 5-10 minuter. Ta sedan bort klyftorna.


Lägg full värme på och häll cidern i stekpannan. Koka tills vätskan reducerats till halva mängden. Häll vätskan genom en sil.
  Salta och peppra köttet och rulla bitarna lätt i mjölet.


Värm 50 g smör i stekpannan på medelvärme och lägg i köttet. Stek ungefär fyra minuter och vänd sedan på biffarna och stek i ytterligare fyra minuter. Lägg köttet åt sidan och rengör stekpannan med papper. Lägg cidern, grädden och salvian i stekpannan och låt sjuda en stund. Salta och peppra och lägg sedan köttet i pannan och låt koka med såsen i ungefär fem minuter tills såsen blivit tjockare. Lägg i äppleskivorna och låt sjuda igen i några minuter.


Går att servera som sådan, men om man vill ha lite mer mättande mat kan man servera rätten med t.ex rostad potatis.

"I cook with wine, sometimes I even add it to the food."
- W. C. Fields

onsdag 4 december 2013

Chokladmuffins


Chokladmuffins, mums! Degen räcker till 12 st muffins!

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1 dl kakaopulver
2 dl socker
1 msk bakpulver
½ tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
30 g smält smör
½ dl rypsolja
1 tsk vaniljsocker
200 g choklad


Blanda ihop torringredienserna (vetemjöl, kakaopulver, socker, bakpulver, salt, vaniljsocker) i en skål och de våta ingredienserna (mjölk, ägg, smör, olja) i en annan skål. Häll sedan de våta ingredienserna in bland torringredienserna och rör om tills allt är inkorporerat. Hacka chokladen i mindre bitar och tillsätt 3/4 av chokladen i smeten. Häll smeten i muffinsformer så att smeten nästan når till kanten. Strö det sista av chokladen på muffinsarna. Lägg i ugnen (200 grader) och låt gräddas i 18-20 minuter.

Det blir helt enkelt int bättre än det här. Omnomnomnom!!!

"Anyone who's a chef, who loves food, ultimately knows that all that matters is: Is it good? Does it give pleasure?"
-Anthony Bourdain

måndag 2 december 2013

Voisilmäpulla


Kommer inte på något bättre namn på svenska för bullarna, så vi får köra med det finska namnet. Degen räcker till ungefär 35-40 bullar.

Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
1 msk kardemumma
1 tsk salt
50 g jäst eller 2 påsar torrjäst
5 dl varm mjölk
1-1½ l vetemjöl
2 dl margarin
+ smör, socker och ett ägg

Blanda ihop torringredienserna (börja med 1 l mjöl, du kan lägga till mer senare). Värm upp mjölken, så att den är ungefär kroppstemperatur. Smält margarinet och låt det svalna lite. Blanda ihop mjölken, äggen och margarinet. Tillsätt torringredienserna och blanda ihop till en elastisk och lite klibbig massa. Låt degen jäsa under en duk i ungefär 40 minuter.
  När degen jäst rulla passligt stora bullar av degen.  Kläm in en liten klick smör i varje bulla. Pensla bullarna med ägg och strö ännu på passligt med socker. Lägg i ugnen (225 grader) i ungefär 10 minuter.


Det här är mina absoluta favoritbullar! Passa på och lägga några i frysen också innan du äter upp alla.

"I take care of my flowers and my cats. And enjoy food, And that's living."
- Ursula Andress

söndag 17 november 2013

Eldig maletköttsoppa


Gourmetmat i all ära, men inget slår ändå helt vanlig husmanskost. För 4 personer.

Ingredienser:
400 g maletkött av nöt
4 potatis
2 morötter
1 bit palsternakka
1 bit rotselleri
1 lök
1 köttbuljongtärning
1 tsk stark paprikapulver
salt och peppar
timjam
(persilja)

Skala rotsakerna och skär i bitar. Hacka löken. Koka rotsakerna samt löken i ungefär tio minuter med köttbuljongen. Medan rotsakerna kokar, stek köttet och tillsätt i soppan när det är genomstekt. Lägg i kryddorna och låt koka på medelvärme i ungefär en halv timme. Garnera med lite persilja. Mums!

"I don't like food that's too carefully arranged; it makes me think that the chef is spending too much time arranging and not enough time cooking. If I wanted a picture I'd buy a painting.
- Andy Rooney

torsdag 14 november 2013

Jordärtskockssoppa


Soppor är alltid bra mat till lunch, speciellt när dom är så här fantastiskt goda som den här. För 2 personer.

Ingredienser:
ca 500 g jordärtskockor
1 schalottenlök
4 vitlöksklyftor
1-1½ dl grädde
3-4 dl vatten
1 potatis (rosamunda)
salt och peppar

Skala och skär jordärtskockorna samt potatisen i bitar. Hacka löken och vitlöken och stek allt i olivolja i en kastrull, så att de får en gyllenegul färg. Tillsätt vatten så att vätskan täcker rotsakerna. Koka i ungefär 20 minuter tills ingrdienserna är mjuka. Använd stavmixern för att mosa allt till en jämn massa. Tillsätt grädden och krydda med salt och peppar. Servera med rostat bröd.

"I´m not an amazing cook, but I can follow a recipe!"
- Rachel McAdams

tisdag 12 november 2013

Trattkantarellpaj


Det finns så rikligt med svamp i skogen, så man måste ju så klart utnyttja det. Gott med en paj till lunch och helt vegetarisk är den också.

Ingredienser: 
1 liter trattkantareller
4-5 schalottenlökar
½-1 skalat äpple i skivor
olivolja
salt och peppar
3 msk hackad persilja
3 ägg
3 dl grädde
riven ost
2-3 msk pinjenötter

Recept till pajdegen hittar ni här.

Stek svampen i en stekpanna tills vattnet avdunstat. Lägg undan svampen och fräs den hackade löken i olivolja i ett par minuter. Tillsätt äppelskivorna och fräs i ett par minuter. Blanda i svampen och salta och peppra samt lägg i persiljan.


Lägg svampröran samt riven ost på pajdegen. Vispa ihop ägg, grädde och ungefär en tesked salt och häll över svampröran. Strö ännu över pinjenötterna. Grädda i ugnen (200 grader) i ungefär 40 minuter tills äggsmeten stelnat och fått fin färg.



Servera gärna med lite rucolasallad. Hur enkelt som helst och en perfekt höstlunch.

"I love food and feel that it is something that should be enjoyed. I eat whatever I want. I just don´t overeat."
- Tyra Banks

måndag 4 november 2013

Möglig rödbetssallad


Kanske inte det bästa namnet på salladen, men god är den trots det.

Ingredienser:
olika salladssorter
en nypa pinjefrön
2 små rödbetor
blåmögelost
olivolja
balsamvinäger

Skala rödbetorna och skär i bitar. Koka bitarna tills de är mjuka. Rosta pinjefröna i en stekpanna. Blanda salladen, rödbetorna, pinjefröna och blåmögelosten. Häll på lite olivolja samt balsamvinäger och servera.

Ett tips när man kokar rödbetorna: Gå inte och Facebooka medan rödbetorna kokar. Då kan det nämligen gå lite dåligt.


"Most vegetarians look so much like the food they eat that they can be classified as cannibals."
- Finley Peter Dunne