torsdag 28 augusti 2014

Äppelpaj


Nu när hösten närmar sig och äppelskörden börjar vara färdig att plockas, så hör det ju givetvis till att baka en äppelpaj.

Ingredienser:
2-3 äpplen
1/2 dl socker
2 tsk kanel
1/2 dl vatten

Pajdeg:
75 g smör
1/2 dl florsocker
1 nypa salt
2 1/2 dl vetemjöl
1 ägg

Mazarinmassa:
250 g mandelmassa
125 g smör
3 ägg
1/2 tsk kanel

Börja med pajdegen. Fluffa till smöret och florsockret i en köksmaskin eller med en elvisp. Blanda i salten och mjölen och tillsätt ägget sist.. Tryck ut degen i en smord pajform och låt den stå i kylskåpet i minst 30 minuter. Nagga degen och förgrädda skalet i ugnen (220 grader) tills det fått lite färg. Låt svalna.
  Ta itu med mazarinmassan. Smula ner mandelmassan och fluffa till med smöret och kanelen i en köksmaskin eller med en elvisp. Lägg i ett ägg i taget, så att de blandas i ordentligt. Bred ut smeten på pajbottnen.
  Skiva äpplena och placera dem på mazarinmassan. Blanda sockret, kanelen och vattnet och koka ihop till en sockerlag. Pensla lagen på äppelskivorna. Grädda pajen i ugnen (200 grader) i ungefär 20 minuter tills pajen stelnat. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Källa: Tidningen Mat & Vänner

"Not to like ice cream is to show oneself uninterested in food."
- Joseph Epstein

fredag 8 augusti 2014

Glutenfri pizza


Här ett fantastiskt recept för mina glutenfria vänner. Den här pizzabotten är kanske inte lika knaprig som en traditionell pizzabotten, men god är den.

Ingredienser:
100 g riven ost
1/2 dl mandelmjöl
1/4 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
4 ägg
3/4 dl vispgrädde
lite salt

Vispa ihop alla ingredienser förutom osten. Tillsätt osten sist. Låt smeten stå i fem minuter. Lägg smeten på en ugnsplåt och grädda i ugnen (175 grader) i ungefär 15 minuter.


Efter det är det fritt fram att lägga vad man vill på pizzan. Jag började givetvis med ett lager tomatpuré och ost. Sedan blev det salamiskivor, paprika och getost. Efter att du valt vad du vill ha på pizzan lägger du den i ugnen i ytterligare 5-10 minuter eller tills osten smält. Före servering lade jag ännu lite rucola på pizzan.

Ett stort tack till Madde för receptet!

"You better cut the pizza in four pieces because I´m not hungry enough too eat six."
- Yogi Berra

onsdag 2 juli 2014

Marockanska lammpastejer


Det här receptet borde jag ha lagt upp för flera månader sedan, eftersom det passar bäst efter påsken, då när man kanske har lite överlopps lammstek över. Men kom ihåg det här receptet nästa gång ni gör lammstek.

Ingredienser:
100 g couscous
2 lökar
4 vitlöksklyftor
60 g sultanarussin
olivolja
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk spiskumminfrön
250 g stekt lamm
70 g fetaost
salt och peppar
filodeg
sesamfrön
florsocker
kanel
4 msk naturell yoghurt
1 msk chiliolja

Lägg couscousen i en liten kastrull och häll på kokande vatten så att det täcker couscousen. Lägg på ett lock och låt stå i 10 minuter.
  Skala löken och vitlöken och hacka fint tillsammans med sultanarussinen. Stek löken, vitlöken, sultanarussinen, gurkmejan och spiskumminfröna i lite olja i ungefär 15 minuter. Rör om ibland. Skär lammet i små bitar och lägg i pannan och stek i ytterligare fem minuter. Ta sedan bort stekpannan från spisen. Blanda couscousen och fetaosten i lammröran. Salta och peppra.
  Lägg ut de tunna filodegsplattorna på en ren arbetsyta och pensla med olivolja. Ta en passlig mängd lammröra och lägg ut på kortsidan av filodegsplattorna (se bilden nedan). Rulla ihop ungefär halvvägs, vik in kanterna och fortsätt rulla.


Lägg pastejerna på en ugnsplåt och pensla övre sidan med olivolja. Strö över sesamfrön.


Sila kanelen och florsockret på pastejerna. Lägg plåten i ugnen (180 grader) och låt gräddas i ungefär 25 minuter tills pastejerna är gyllene och krispiga.
  Blanda ihop yoghurten och chilioljan och servera med de varma pastejerna.

Källa: jamie.oliver.com

"Food is our common ground, a universal experience."
- James Beard

måndag 5 maj 2014

Mäktig chokladkaka


För de som älskar choklad finns det inget bättre än en mäktig och fantastiskt god chokladkaka.

Ingredienser:
200 g mörk choklad
2 msk mjölk
175 g smör
2 dl socker
175 g mandelmjöl
2/3 dl vetemjöl
5 ägg (vitor och gulor separerade)
3 msk varmt vatten

Sirap:
1/3 dl socker
4 msk kaffelikör (går också att använda konjak eller apelsinlikör)
1/2 dl vatten

Glasyr:
1/3 dl socker
3/4 dl vatten
200 g mörk choklad

25 g mjölkchoklad

Börja med själva kakan. Smält mörk choklad i mjölken i en skål ställd över en kastrull med sjudande vatten. Blanda ihop smöret, sockret, mandelmjölet, vetemjölet, äggulorna och det uppvärmda vattnet. Häll sedan i chokladen och vispa smeten slät. Vispa äggvitorna styva och vänd ner dem i chokladsmeten. Häll smeten i en smörjad kakform med bakplåtspapper i botten. Grädda i ugnen (180 grader) i 30 minuter. Täck sedan över kakan med en fuktig kökshandduk och låt den svalna.
  Blanda ihop ingredienserna till sirapen i en kastrull och värm försiktigt tills sockret lösts upp. Koka livligt i en minut till en sirap. Stjälp upp kakan på ett galler, ta bort bakplåtspappret och skeda sirapen över kakan.


Ta itu med glasyren. Värm sockret och vattnet i en kastrull tills sockret är upplöst. Koka livligt i en minut och rör i den mörka chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Låt glasyren stå tills den börjar tjockna. Häll glasyren över kakan och bred ut den över sidorna. Dekorera genom att ringla mjölkchoklad runt kakans ovansida. Ställ kakan kallt så att glasyren stelnar. Servera gärna med lite vaniljglass.

Källa: 200 frestande recept med choklad


"All you need is love. But a little chocolate now and then doesn´t hurt."
- Charles M. Schulz

fredag 18 april 2014

Chokladägg med cheesecakefyllning


Här är en perfekt efterrätt till påskbordet. Det är gott och ser dessutom fint ut. För fyra personer.

Ingredienser:
150 g Philadelphia-ost
30 g florsocker
1/2 tsk citronsaft
1/2 tsk vaniljextrakt
125 ml grädde
1 passionsfrukt
1 msk aprikosmarmelad
1 msk smör
4-6 digestivekex
4 ihåliga chokladägg

Börja med att försiktigt skära bort locket från chokladäggen. Lägg sedan äggen i kylen. Blanda ihop Philadelphia-osten, florsockret, citronsaften och vaniljextraktet. Vispa grädden tills det bildas styva toppar. Var försiktig så att du inte övervispar. Blanda sedan försiktigt ihop grädden och ostsmeten. Detta bildar "vitan" i ägget.
  Ta fram chokladäggen och lägg smulade digestivekex i botten på äggen. Fyll sedan äggen med "vitan". Lägg igen äggen i kylen i minst 30 minuter, så att fyllningen stelnar. Under tiden kan du tillreda "gulan".
  Sila passionsfrukten och lägg saften i en liten kastrull tillsammans med smöret och aprikosmarmeladen. Värm upp försiktigt så att smöret smälter och blandningen blir slät. (Om aprikosmarmeladen har klumpar kan du sila den färdiga blandningen för att få den slät). Lägg blandningen i kylen, så att den stelnar en aning.
  Ta ut de fyllda chokladäggen från kylen och använd en liten sked för att gröpa ett litet hål (ungefär en cm djup) i "vitan". Fyll hålet med aprikosblandning. Täck äggen med plastfolie så att de inte torkar och placera dem i kylen. Du kan göra äggen 2-3 dagar i förväg. Ta ut äggen tio minuter före servering.

Källa: raspberricupcakes.com

"I get way too much happiness from good food."
- Elizabeth Olsen

tisdag 25 mars 2014

Musselsoppa


Denna rätt passar bra som förrätt, men är också tillräckligt mättande som huvudrätt. För fyra personer.

Ingredienser:
1 kg blåmusslor
100 ml vitt vin
1 fänkol
2 potatis
1 bladselleristjälk
1/2 purjolök, endast vita delen
1 morot
1 fiskbuljongtärning
1 l vatten
2 dl grädde
en nypa saffran

Börja med att skala rot- och grönsakerna och skär dem i små tärningar. Detta för att underlätta matlagningen. "Preparation is key".
  Kolla igenom varje mussla noggrant. Släng bort musslor som är öppna och som inte stänger sig då man knackar på dem. Släng även bort söndriga musslor. Skölj de återstående musslorna under kallt vatten.
  Hetta upp en stor kastrull på spisen och när den är het, kasta i musslorna. Häll även i vinet och låt koka under lock i tre minuter tills musslorna öppnat sig.


Sila vätskan och lägg undan musslorna samt håll dem varma. Kasta bort musslor som inte öppnat sig. Lägg tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt rot- och grönsakerna samt vattnet och fiskbuljongtärningen. Koka upp och låt sjuda i ungefär 20 minuter.


Sila igen vätskan och lägg undan rot- och grönsakerna. Lägg vätskan i kastrullen och tillsätt grädde samt saffran. Salta och peppra. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter. Ta bort skum som uppstår på ytan.


Ta bort musslorna från sina skal, men lämna några med skal till serveringen. Lägg rot- och grönsakerna tillbaks i kastrullen så att de blir varma. Tillsätt slutligen även musslorna. Servera soppan med baguette.

"Food can bring people together in a way that nothing else could."
- Yotam Ottolenghi

tisdag 18 mars 2014

Choklad- & apelsinmuffins


Två ord som passar mycket bra ihop är choklad och muffins. Om man dessutom lägger ännu apelsin till, så kan det väl inte bli annat än bra.

Ingredienser:
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av en apelsin
1 1/4 dl havregryn
1 dl mörkt muscovadosocker
2 dl turkisk yoghurt
4 msk olja
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
200 g hackad mjölkchoklad

Sikta mjöl och bakpulver i en skål. Blanda i apelsinskalet, havregrynet och sockret. Blanda ihop yoghurt, olja, mjölk samt ägget och tillsätt i skålen med torra ingredienser. Blanda ännu i chokladen och rör om försiktigt.


Placera muffinsformer på en ugnsplåt. Smeten räcker till ungefär 15-20 muffinsar. Fyll formarna upp till halva.


Grädda i ugnen (200 grader) i ungefär 15-20 minuter.

"I take care of my flowers and my cats. And enjoy food. And that´s living."
- Ursula Andress

torsdag 6 mars 2014

Getost-broilerrullader


Broiler är alltid gott. Speciellt då det är fyllt med getost. För 4-5 personer.

Ingredienser:
750 g broilerfiléer
dragon
salt och peppar
basilika
ett paket bacon
getost
(fetaost)
2 dl grädde
2 tomater
en stor batat
smör

Börja med att skala bataten och skär den i avlånga bitar. Lite som pommes frites. Lägg batatbitarna på en ugnsplåt och häll på lite olivolja och salt. Rör om och lägg sedan plåten i ugnen (175 grader) i ungefär en halv timme tills batatbitarna blivit mjuka.
  Krydda broilerfiléerna på båda sidorna. Lägg sedan en skiva getost samt lite smulad fetaost (kan vara lite öveflödigt, så du klarar dig också med endast getost) och hackad basilika på var sin filée. Rulla ihop och linda en baconskiva runt filéerna. Lägg ännu en tandpetare eller en cocktailpinne genom varje rulle, så att de hålls bättre ihop när man steker dem.
  Stek rullarna i smör, så att de får en fin färg på utsidan och så att de nästan är genomstekta. Ta bort dem från stekpannan och häll bort överlopps fett. Lägg tillbaks rullarna i stekpannan och häll i grädden. Låt sjuda under lock i ungefär tio minuter. Halvera tomaterna och ta ut kärnan. Skär halvorna i små bitar och lägg bitarna i såsen. Servera med bataten.

"I´m at the age where food has taken the place of sex in my life. In fact, I´ve just had a mirror put over my kitchen table."
- Rodney Dangerfield



lördag 22 februari 2014

BBQ-broiler med rostad potatis


God vardagsmat för två personer.

Ingredienser:
2 broilerlår
1 vitlöksklyfta
rivet skal och saften ur en apelsin
1/2 röd chili
ungefär 1 cm:s bit ingefära
1 msk honung
1 msk tomatpuré
1 msk soja
1 msk sesamolja

4-6 potatis
timjan
olivolja
flingsalt

Börja med marinaden. Hacka vitlöken och chilin samt riv ingefäran. Blanda ihop med honungen, sojan, tomatpurén, sesamoljan samt apelsinsaften och det rivna skalet. Lägg broilerlåren i en plastpåse och häll i marinaden. Lägg i kylen i minst fyra timmar, helst över natten.
  Tvätta potatisen ordentligt och skär i skivor. Placera i en ugnsform och häll på lite olivolja samt krydda med timjan och flingsalt. Placera de marinerade broilerlåren i en annan ugnsform och lägg i ugnen (225 grader) tillsammans med potatisen. Låt potatisen stå i ugnen i ungefär 20 minuter, broilern får stå ytterligare 15-20 minuter.

"I´m just someone who likes cooking and for whom sharing food is a form of expression."
- Maya Angelou

söndag 9 februari 2014

Salladstortilla


Det här är ett bra glutenfritt alternativ till allas vår favorit rätt, tortilla. För fyra personer.

Ingredienser:
400 g malet kött
gurka
röd paprika
riven ost
gräddfil
körsbärstomater
Cosmopolitan-sallad
cayennepeppar
salt
vitlökspulver
chilikrydda
spiskummin
paprikapulver

Guacamole:
2 avokado
1 1/2 tomat
1/2 lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl citronsaft
1 1/2 krm chiliflakes
1/2 tsk salt

Börja med förberedelserna. Skär gurkan, paprikan och körsbärstomaterna i små bitar. Blanda i lite salt och svartpeppar i gräddfilen. Ta sedan itu med guacamolen. Halvera avokadon ta bort kärnan och gröp ur fruktköttet. Tillsätt de skurna tomaterna, hackade löken och vitlöken. Lägg ännu till citronsaften och kryddorna. Använd en stavmixer för att blanda ihop till en jämn röra.


Avsluta med att steka köttet. Krydda enligt smak. Servera med salladsblad. Det är förstås upp till en själv vad man vill lägga i salladstortillan, men denna gång använde jag alltså malet kött, gurka, paprika, körsbärstomater, riven ost samt guacamole och gräddfil. Och gott blev det, man kan inte egentligen misslyckas med denna maträtt.

"I feel if I´m healthy and happy, I look good. With a good mixture of fitness and healthy food I always feel great!"
- Candice Swanepoel