tisdag 30 september 2014

Frisk rödbetssoppa


Det här är ett härligt fräscht recept som passar till så väl lunch som förrätt. För 2 personer.

Ingredienser:
300 g rödbetor
1/2 citron
1 msk olivolja
3 dl grönsaksbuljong
1 msk creme fraiche
1 msk hackad salvia
riven parmesanost
grovhackade valnötter
salt och peppar

Koka rödbetorna i rikligt saltat vatten tills de blivit mjuka. Häll ut kokvattnet och skölj av rödbetorna med kallt vatten. Skala rödbetorna och skär i bitar. Låt rödbetsbitarna sjuda under lock  i grönsaksbuljongen i ungefär en halv timme. Mosa rödbetorna med en potatisstöt och tillsätt oljan, saften ur en halv citron samt halva salvian. Mixa med en stavmixer tillsammans med creme fraichen. Salta och peppra enligt behov. Servera soppan med riven parmesanost, grovhackade valnötter och salvia. En bit färskt vitt bröd passar också utmärkt till soppan.

Källa: Tidningen Mat & Vänner

"I think about food literally all day every day. It's a thing."
- Taylor Swift

fredag 26 september 2014

Lammkotletter med sparris och Montpellier-smör


Sparrisen är som bäst på våren, så se till att tillverka denna rätt då. För 4-6 personer.

Ingredienser:
6-8 lammkotletter
en knippe grön sparris
olja
50 g parmesanost
100 g smör, smält
salt och peppar
5-6 potatis

Montpellier-smör:
en knippe vattenkrasse
en halv knippe persilja
en halv knippe dragon
4 schalottenlökar
en vitlöksklyfta
3 anjovisfiléer
250 g smör
salt och peppar

Börja med Montpellier-smöret. Blanchera vattenkrassen i en minut i en stekpanna med kokande lättsaltat vatten och lägg sedan vattenkrassen i iskallt vatten. Låt vattnet rinna av vattenkrassen ordentligt och lägg sedan åt sidan. Gör samma sak med persiljan. Skär av stammen på persiljan och vattenkrassen och lägg i en mixer tillsammans med dragonen, schalottenlöken, vitlöken och anjovisen. Mixa tills allt är finhackat. Lägg i smöret samt salt och peppar och rör om. Lägg smöret i kylen tills servering.
  Salta och peppra lammkotletterna och stek dem i en stekpanna i några minuter så att de får en fin färg på alla sidor.


  Placera kotletterna i en ugnsform och låt stå i ugnen (140 grader) i ungefär 35-45 minuter tills de är genomstekta. Skär potatisen i klyftor och lägg på en ugnsplåt. Salta och peppra. Lägg potatisen i ugnen tillsammans med kottletterna och rosta tills de mjuknat till.
  Höj ugnstemperaturen till 220 grader. Blanchera den skalade sparrisen i ett par minuter i en stekpanna med kokande saltat vatten och lägg den sedan i iskallt vatten. Placera sparrisen i en ugnsform och strö över parmesanosten och smöret och lägg i ugnen i tio minuter tills osten fått en gyllene färg.
  Servera kotletterna med en rejäl klick Montpellier-smör och med den ugnsgratinerade sparrisen samt rostad potatis.

Källa: French kitchen - Classic recipes for home cooks (Serge Danserau)

"The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook."
- Julia Child

tisdag 23 september 2014

Äppelkompott med vaniljmascarpone


En bra efterrätt nu när äppelskörden är som bäst. Den ger även en härlig doft av jul, så tänk på det då den 24 december närmar sig.

Ingredienser:
6 äpplen
1/2 dl mörkt muscovadosocker
4 dl vatten
1 msk mald ingefära
2 kanelstänger
1 msk citronjuice
3 dl mascarpone
1 vaniljstång
havrekex

Skala äpplena och skär i grova bitar. Lägg äppelbitarna i en kastrull med muscovadosockret, vattnet, kanelstängerna, ingefäran och citronjuicen. Låt sjuda i ett par minuter. Ta bort äppelbitarna och koka ihop lagen i fem minuter. Sila lagen och lägg tillbaka äppelbitarna. Låt svalna.
  Dela vaniljstången och skrapa ur märgen. Blanda ihop märgen med mascarponen. Ta fram passliga glas och dela upp äppelkompotten. Lägg på havrekexbitar och toppa med vaniljmascarponen. Mums! En perfekt efterrätt i hösttider.

Källa: Mat & Vänner

"An apple a day keeps the doctor away."

tisdag 16 september 2014

Höstig knäckemacka


Det här är en rätt som passar i höstmörkret antingen som förrätt eller som matigare kvällsbit. För 4-8 personer.

Ingredienser:
400-500 g gösfilé
dill
rosmarin
salt
knäckebröd

Picklad rödlök:
1/2 rödlök
1/4 dl rödvinsvinäger
1/4 dl socker
1/2 dl vatten
salt

Gräslöksfärskost:
150 g färskost
2 msk gräslök

Brynta kantareller:
200 g kantareller
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
en rejäl klick smör
salt

Börja med picklade rödlöken. Koka upp vinägern, vattnet och sockret med en liten nypa salt. Skiva rödlöken och lägg den i den kokande lagen och ta bort kastrullen från spisen. Låt löken svalna. I det här skedet kan du även blanda ihop färskosten och gräslöken.
  Ta sedan itu med kantarellerna. Stek kantarellerna i olja tills de har fått fin brynt färg. Lägg då i smöret och den finhackade löken samt vitlöken. Stek i ytterligare 2-3 minuter.
  Salta gösen ordentligt och lägg även lite hackad rosmarin och dill på fisken. Stek i smör tills fisken är genomstekt och fått färg på båda sidorna. Riv sedan filén i mindre bitar.
  Servera maten som plockmat eller så kan du göra färdigt knäckemackorna. Bred på ett rejält lager med färskost på knäckebrödet. Lägg på brynta kantareller samt fisk och toppa med picklad rödlök. Gudomligt gott, vågar jag påstå!


Källa: Tidningen Mat & Vänner

"What I´ve learned is I want to enjoy my life and food is a big part of it."
- Gwyneth Patrow

torsdag 28 augusti 2014

Äppelpaj


Nu när hösten närmar sig och äppelskörden börjar vara färdig att plockas, så hör det ju givetvis till att baka en äppelpaj.

Ingredienser:
2-3 äpplen
1/2 dl socker
2 tsk kanel
1/2 dl vatten

Pajdeg:
75 g smör
1/2 dl florsocker
1 nypa salt
2 1/2 dl vetemjöl
1 ägg

Mazarinmassa:
250 g mandelmassa
125 g smör
3 ägg
1/2 tsk kanel

Börja med pajdegen. Fluffa till smöret och florsockret i en köksmaskin eller med en elvisp. Blanda i salten och mjölen och tillsätt ägget sist.. Tryck ut degen i en smord pajform och låt den stå i kylskåpet i minst 30 minuter. Nagga degen och förgrädda skalet i ugnen (220 grader) tills det fått lite färg. Låt svalna.
  Ta itu med mazarinmassan. Smula ner mandelmassan och fluffa till med smöret och kanelen i en köksmaskin eller med en elvisp. Lägg i ett ägg i taget, så att de blandas i ordentligt. Bred ut smeten på pajbottnen.
  Skiva äpplena och placera dem på mazarinmassan. Blanda sockret, kanelen och vattnet och koka ihop till en sockerlag. Pensla lagen på äppelskivorna. Grädda pajen i ugnen (200 grader) i ungefär 20 minuter tills pajen stelnat. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Källa: Tidningen Mat & Vänner

"Not to like ice cream is to show oneself uninterested in food."
- Joseph Epstein

fredag 8 augusti 2014

Glutenfri pizza


Här ett fantastiskt recept för mina glutenfria vänner. Den här pizzabotten är kanske inte lika knaprig som en traditionell pizzabotten, men god är den.

Ingredienser:
100 g riven ost
1/2 dl mandelmjöl
1/4 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
4 ägg
3/4 dl vispgrädde
lite salt

Vispa ihop alla ingredienser förutom osten. Tillsätt osten sist. Låt smeten stå i fem minuter. Lägg smeten på en ugnsplåt och grädda i ugnen (175 grader) i ungefär 15 minuter.


Efter det är det fritt fram att lägga vad man vill på pizzan. Jag började givetvis med ett lager tomatpuré och ost. Sedan blev det salamiskivor, paprika och getost. Efter att du valt vad du vill ha på pizzan lägger du den i ugnen i ytterligare 5-10 minuter eller tills osten smält. Före servering lade jag ännu lite rucola på pizzan.

Ett stort tack till Madde för receptet!

"You better cut the pizza in four pieces because I´m not hungry enough too eat six."
- Yogi Berra

onsdag 2 juli 2014

Marockanska lammpastejer


Det här receptet borde jag ha lagt upp för flera månader sedan, eftersom det passar bäst efter påsken, då när man kanske har lite överlopps lammstek över. Men kom ihåg det här receptet nästa gång ni gör lammstek.

Ingredienser:
100 g couscous
2 lökar
4 vitlöksklyftor
60 g sultanarussin
olivolja
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk spiskumminfrön
250 g stekt lamm
70 g fetaost
salt och peppar
filodeg
sesamfrön
florsocker
kanel
4 msk naturell yoghurt
1 msk chiliolja

Lägg couscousen i en liten kastrull och häll på kokande vatten så att det täcker couscousen. Lägg på ett lock och låt stå i 10 minuter.
  Skala löken och vitlöken och hacka fint tillsammans med sultanarussinen. Stek löken, vitlöken, sultanarussinen, gurkmejan och spiskumminfröna i lite olja i ungefär 15 minuter. Rör om ibland. Skär lammet i små bitar och lägg i pannan och stek i ytterligare fem minuter. Ta sedan bort stekpannan från spisen. Blanda couscousen och fetaosten i lammröran. Salta och peppra.
  Lägg ut de tunna filodegsplattorna på en ren arbetsyta och pensla med olivolja. Ta en passlig mängd lammröra och lägg ut på kortsidan av filodegsplattorna (se bilden nedan). Rulla ihop ungefär halvvägs, vik in kanterna och fortsätt rulla.


Lägg pastejerna på en ugnsplåt och pensla övre sidan med olivolja. Strö över sesamfrön.


Sila kanelen och florsockret på pastejerna. Lägg plåten i ugnen (180 grader) och låt gräddas i ungefär 25 minuter tills pastejerna är gyllene och krispiga.
  Blanda ihop yoghurten och chilioljan och servera med de varma pastejerna.

Källa: jamie.oliver.com

"Food is our common ground, a universal experience."
- James Beard

måndag 5 maj 2014

Mäktig chokladkaka


För de som älskar choklad finns det inget bättre än en mäktig och fantastiskt god chokladkaka.

Ingredienser:
200 g mörk choklad
2 msk mjölk
175 g smör
2 dl socker
175 g mandelmjöl
2/3 dl vetemjöl
5 ägg (vitor och gulor separerade)
3 msk varmt vatten

Sirap:
1/3 dl socker
4 msk kaffelikör (går också att använda konjak eller apelsinlikör)
1/2 dl vatten

Glasyr:
1/3 dl socker
3/4 dl vatten
200 g mörk choklad

25 g mjölkchoklad

Börja med själva kakan. Smält mörk choklad i mjölken i en skål ställd över en kastrull med sjudande vatten. Blanda ihop smöret, sockret, mandelmjölet, vetemjölet, äggulorna och det uppvärmda vattnet. Häll sedan i chokladen och vispa smeten slät. Vispa äggvitorna styva och vänd ner dem i chokladsmeten. Häll smeten i en smörjad kakform med bakplåtspapper i botten. Grädda i ugnen (180 grader) i 30 minuter. Täck sedan över kakan med en fuktig kökshandduk och låt den svalna.
  Blanda ihop ingredienserna till sirapen i en kastrull och värm försiktigt tills sockret lösts upp. Koka livligt i en minut till en sirap. Stjälp upp kakan på ett galler, ta bort bakplåtspappret och skeda sirapen över kakan.


Ta itu med glasyren. Värm sockret och vattnet i en kastrull tills sockret är upplöst. Koka livligt i en minut och rör i den mörka chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Låt glasyren stå tills den börjar tjockna. Häll glasyren över kakan och bred ut den över sidorna. Dekorera genom att ringla mjölkchoklad runt kakans ovansida. Ställ kakan kallt så att glasyren stelnar. Servera gärna med lite vaniljglass.

Källa: 200 frestande recept med choklad


"All you need is love. But a little chocolate now and then doesn´t hurt."
- Charles M. Schulz

fredag 18 april 2014

Chokladägg med cheesecakefyllning


Här är en perfekt efterrätt till påskbordet. Det är gott och ser dessutom fint ut. För fyra personer.

Ingredienser:
150 g Philadelphia-ost
30 g florsocker
1/2 tsk citronsaft
1/2 tsk vaniljextrakt
125 ml grädde
1 passionsfrukt
1 msk aprikosmarmelad
1 msk smör
4-6 digestivekex
4 ihåliga chokladägg

Börja med att försiktigt skära bort locket från chokladäggen. Lägg sedan äggen i kylen. Blanda ihop Philadelphia-osten, florsockret, citronsaften och vaniljextraktet. Vispa grädden tills det bildas styva toppar. Var försiktig så att du inte övervispar. Blanda sedan försiktigt ihop grädden och ostsmeten. Detta bildar "vitan" i ägget.
  Ta fram chokladäggen och lägg smulade digestivekex i botten på äggen. Fyll sedan äggen med "vitan". Lägg igen äggen i kylen i minst 30 minuter, så att fyllningen stelnar. Under tiden kan du tillreda "gulan".
  Sila passionsfrukten och lägg saften i en liten kastrull tillsammans med smöret och aprikosmarmeladen. Värm upp försiktigt så att smöret smälter och blandningen blir slät. (Om aprikosmarmeladen har klumpar kan du sila den färdiga blandningen för att få den slät). Lägg blandningen i kylen, så att den stelnar en aning.
  Ta ut de fyllda chokladäggen från kylen och använd en liten sked för att gröpa ett litet hål (ungefär en cm djup) i "vitan". Fyll hålet med aprikosblandning. Täck äggen med plastfolie så att de inte torkar och placera dem i kylen. Du kan göra äggen 2-3 dagar i förväg. Ta ut äggen tio minuter före servering.

Källa: raspberricupcakes.com

"I get way too much happiness from good food."
- Elizabeth Olsen

tisdag 25 mars 2014

Musselsoppa


Denna rätt passar bra som förrätt, men är också tillräckligt mättande som huvudrätt. För fyra personer.

Ingredienser:
1 kg blåmusslor
100 ml vitt vin
1 fänkol
2 potatis
1 bladselleristjälk
1/2 purjolök, endast vita delen
1 morot
1 fiskbuljongtärning
1 l vatten
2 dl grädde
en nypa saffran

Börja med att skala rot- och grönsakerna och skär dem i små tärningar. Detta för att underlätta matlagningen. "Preparation is key".
  Kolla igenom varje mussla noggrant. Släng bort musslor som är öppna och som inte stänger sig då man knackar på dem. Släng även bort söndriga musslor. Skölj de återstående musslorna under kallt vatten.
  Hetta upp en stor kastrull på spisen och när den är het, kasta i musslorna. Häll även i vinet och låt koka under lock i tre minuter tills musslorna öppnat sig.


Sila vätskan och lägg undan musslorna samt håll dem varma. Kasta bort musslor som inte öppnat sig. Lägg tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt rot- och grönsakerna samt vattnet och fiskbuljongtärningen. Koka upp och låt sjuda i ungefär 20 minuter.


Sila igen vätskan och lägg undan rot- och grönsakerna. Lägg vätskan i kastrullen och tillsätt grädde samt saffran. Salta och peppra. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter. Ta bort skum som uppstår på ytan.


Ta bort musslorna från sina skal, men lämna några med skal till serveringen. Lägg rot- och grönsakerna tillbaks i kastrullen så att de blir varma. Tillsätt slutligen även musslorna. Servera soppan med baguette.

"Food can bring people together in a way that nothing else could."
- Yotam Ottolenghi