torsdag 9 januari 2014

Hargryta med svamp och lök


Om ni har turen att känna en jägare så kan ni nån gång få en liten hare som gåva och då måste man ju passa på att göra en härlig gryta i vintermörkret. För 8-10 personer.

Ingredienser:
en hare styckat i en ryggbit, två lårbitar och två ben
4-5 morötter
5-6 champinjoner
3 gula lökar
2 schalottenlökar
4 dl rödvin
2-3 dl grädde
några enbär
4 lagerblad
salt
vitpeppar
hela svartpepparkorn
1-2 köttbuljongtärningar
rosmarin
maizena eller vetemjöl
smör till stekning

Tips! Om du inte vill ha så mycket viltsmak kan du lägga köttet i ett mjölkbad över natten.

Börja med att ta bort hinnorna från köttet och bryn köttet i lite smör så att det får lite färg. Lägg köttet i en gryta och häll i vinet samt så mycket vatten att vätskan täcker köttet. Tillsätt ännu lagerbladen, några pepparkorn samt köttbuljongtärningarna och låt sjuda i 2-3 timmar.
  Medan grytan sjuder kan du skära löken i ganska grova bitar. Fräs sedan löken i lite smör och tillsätt de krossade enbären samt lite färsk rosmarin. Krydda med salt och vitpeppar. Skär även svampen i grova bitar och stek dem i lite smör. Skala och skär morötterna i bitar.
  Ta bort köttet från grytan. Lösgör köttet från benen och skär i passliga bitar. Sila vätskan och häll sedan ungefär 2/3 tillbaks i grytan. Tillsätt köttbitarna, den stekta löken, morotsbitarna samt svampen. Tillsätt ännu grädden samt salt och vitpeppar enligt smak. Låt sjuda i 35-45 minuter. Avsluta med att reda av grytan med maizena eller vetemjöl. Servera gärna med kokta potatis.


"Let food be thy medicine and medicine be thy food."
-Hippokrates

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar