söndag 15 december 2013

Rosoll/rödbetssallad


Vet inte vad som är den rätta svenska benämning på denna traditionella maträtt, som alltid varit en viktig del av vårt julbord. På finska är det i alla fall rosolli! För 4-6 personer.

Ingredienser:
3-4 inlagda rödbetor
2 morötter
2 potatis
1 saltgurka
1 rödlök
1 äpple
(svartpeppar)

1 dl grädde
1 tsk ättika
1 tsk spad av den inlagda rödbetan
socker

Skala potatisen och morötterna och koka dem mjuka. Medan potatisen och morötterna kokar, skär rödbetorna, äpplet och gurkan i små kuber samt hacka löken. Gör likadant med potatisen och morötterna när de blivit mjuka. Blanda ihop allt. Om du vill kan du lägga till lite svartpeppar.
  Vispa grädden och blanda i vätskorna samt lite socker. Servera rosollen med grädden.

"Christmas is a stocking stuffed with sugary goodness."
-Mo Rocca

2 kommentarer:

  1. Rödbetssallad kallas den, om du tillsätter finfördelad salt sill heter den sillsallad.

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar. Rödbetssallad kallas det alltså, bra att veta :)

    SvaraRadera