tisdag 10 december 2013

Gris inrefilé med äppelcidersås


Den här rätten blev min favoriträtt från och med nu. Helt fantastiskt gott. För 3-4 personer.

Ingredienser:
600 g gris inrefilé
2 msk olivolja
3-4 äpplen
100 g smör
1 msk socker
3 dl äppelcider
2 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 msk hackad salvia

Skär köttet i ungefär åtta bitar. Lägg bitarna en åt gången in i plastfolie och platta till dom med t.ex en stekpanna. Lägg åt sidan.
  Skala äpplena och skär dom i ungefär lika stora klyftor. Värm en matsked olivolja och 50 g smör i en stekpanna på medelvärme. Lägg i äppelklyftorna och stek i 15 minuter (sänk värmen när klyftorna fått lite färg). Tillsätt sockret och låt karameliseras i 5-10 minuter. Ta sedan bort klyftorna.


Lägg full värme på och häll cidern i stekpannan. Koka tills vätskan reducerats till halva mängden. Häll vätskan genom en sil.
  Salta och peppra köttet och rulla bitarna lätt i mjölet.


Värm 50 g smör i stekpannan på medelvärme och lägg i köttet. Stek ungefär fyra minuter och vänd sedan på biffarna och stek i ytterligare fyra minuter. Lägg köttet åt sidan och rengör stekpannan med papper. Lägg cidern, grädden och salvian i stekpannan och låt sjuda en stund. Salta och peppra och lägg sedan köttet i pannan och låt koka med såsen i ungefär fem minuter tills såsen blivit tjockare. Lägg i äppleskivorna och låt sjuda igen i några minuter.


Går att servera som sådan, men om man vill ha lite mer mättande mat kan man servera rätten med t.ex rostad potatis.

"I cook with wine, sometimes I even add it to the food."
- W. C. Fields

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar