Sparrisen är som bäst på våren, så se till att tillverka denna rätt då. För 4-6 personer.
Ingredienser:
6-8 lammkotletter
en knippe grön sparris
olja
50 g parmesanost
100 g smör, smält
salt och peppar
5-6 potatis
Montpellier-smör:
en knippe vattenkrasse
en halv knippe persilja
en halv knippe dragon
4 schalottenlökar
en vitlöksklyfta
3 anjovisfiléer
250 g smör
salt och peppar
Börja med Montpellier-smöret. Blanchera vattenkrassen i en minut i en stekpanna med kokande lättsaltat vatten och lägg sedan vattenkrassen i iskallt vatten. Låt vattnet rinna av vattenkrassen ordentligt och lägg sedan åt sidan. Gör samma sak med persiljan. Skär av stammen på persiljan och vattenkrassen och lägg i en mixer tillsammans med dragonen, schalottenlöken, vitlöken och anjovisen. Mixa tills allt är finhackat. Lägg i smöret samt salt och peppar och rör om. Lägg smöret i kylen tills servering.
Salta och peppra lammkotletterna och stek dem i en stekpanna i några minuter så att de får en fin färg på alla sidor.
Placera kotletterna i en ugnsform och låt stå i ugnen (140 grader) i ungefär 35-45 minuter tills de är genomstekta. Skär potatisen i klyftor och lägg på en ugnsplåt. Salta och peppra. Lägg potatisen i ugnen tillsammans med kottletterna och rosta tills de mjuknat till.
Höj ugnstemperaturen till 220 grader. Blanchera den skalade sparrisen i ett par minuter i en stekpanna med kokande saltat vatten och lägg den sedan i iskallt vatten. Placera sparrisen i en ugnsform och strö över parmesanosten och smöret och lägg i ugnen i tio minuter tills osten fått en gyllene färg.
Servera kotletterna med en rejäl klick Montpellier-smör och med den ugnsgratinerade sparrisen samt rostad potatis.
Källa: French kitchen - Classic recipes for home cooks (Serge Danserau)
"The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook."
- Julia Child
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar