tisdag 23 september 2014

Äppelkompott med vaniljmascarpone


En bra efterrätt nu när äppelskörden är som bäst. Den ger även en härlig doft av jul, så tänk på det då den 24 december närmar sig.

Ingredienser:
6 äpplen
1/2 dl mörkt muscovadosocker
4 dl vatten
1 msk mald ingefära
2 kanelstänger
1 msk citronjuice
3 dl mascarpone
1 vaniljstång
havrekex

Skala äpplena och skär i grova bitar. Lägg äppelbitarna i en kastrull med muscovadosockret, vattnet, kanelstängerna, ingefäran och citronjuicen. Låt sjuda i ett par minuter. Ta bort äppelbitarna och koka ihop lagen i fem minuter. Sila lagen och lägg tillbaka äppelbitarna. Låt svalna.
  Dela vaniljstången och skrapa ur märgen. Blanda ihop märgen med mascarponen. Ta fram passliga glas och dela upp äppelkompotten. Lägg på havrekexbitar och toppa med vaniljmascarponen. Mums! En perfekt efterrätt i hösttider.

Källa: Mat & Vänner

"An apple a day keeps the doctor away."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar