torsdag 5 februari 2015

Misslyckade Runebergstårtor


Rubriken är kanske lite missvisande, eftersom tårtorna blev goda till smaken. Det enda problemet var att jag inte fick dom att lossna ur muffinsformen, så jag får ge var sin sked åt gästerna och så får de gröpa ur tårtorna från formen.

Ingredienser:
2 dl socker
200 g smör/margarin
2 ägg
1 1/2 dl skorpsmulor
1 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
6 st krossade pepparkakor
1 msk rom

Till garnering:
1 dl florsocker
1 msk citronsaft
hallonsylt

Vispa ihop det rumsvarma smöret och sockret till en porös smet. Tillsätt äggen och inkorporera i smeten. Blanda ihop de torra ingredienserna och lägg i smeten. Avsluta med en matsked rom. Fördela smeten i muffins- eller Runebergstårtsformar. Grädda i 175 grader i ungefär 20 minuter.
  Låt tårtorna svalna och ta dem sedan ur formarna (om ni lyckas). Blanda ihop florsockret och citronsaften. Du kan tillsätta lite vatten ifall blandningen inte blir tillräckligt lös. Lägg blandningen på tårtorna med en sked eller med en sprits. Avsluta med en liten klick hallonsylt.

"Aldrig skall vår fosterjord
Av våldets makt ur oförblödda bataljoners armar ryckas;
Aldrig ljuda skall det ord,
Att Finlands folk förrått sin fria bygd i nord,
Falla kan den tappre blott,
Ej rygga för en faras hot, ej svika, böjas och förtryckas,
Falla, sköna krigarlott,
Bliv vår, sen för en seger än vi kämpa fått!"
- Johan Ludvig Runeberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar