måndag 9 mars 2015

Vegetariska vårrullar med mango


Hade besök av en kompis som är vegetarian och måste givetvis trolla fram något vegetariskt. Efter att ha bollat med några idéer kring sallad och soppa bestämde jag mig för att göra färska vårrullar för första gången i mitt liv.

Ingredienser:
100 g tunna risnudlar
1/2 rödlök
1/2 gurka
1 mango
1 dl jordnötter
12 rispapper
färsk mynta
färsk koriander

Nuoc cham-sås:
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
5 msk socker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl limesaft (ca 3 limer)

Börja med sötsur-såsen. Kärna och hacka chilin. Hacka vitlöken. Blanda chilin, vitlöken och sockret i en skål och häll över vattnet. Lägg i fisksåsen och limesaften och blanda tills sockret har löst sig. Lägg i kylen.
  Skär rödlöken i tunna skivor och lägg skivorna i kallt vatten. Halvera gurkan och gröp ur kärnorna. Skär gurkan i tunna stavar. Skala mangon och skär även den i tunna stavar. Hacka jordnötterna. Koka risnudlarna enligt anvisningar på förpackningen och skölj dem sedan under kallt vatten. Lägg i lite olja, så att de inte klimpar ihop sig.
  Doppa ett rispapper i vatten, ta upp det och vänta tills det är så mjukt att det kan rullas. Lägg lite mynta och koriander på längden mitt på pappret. Fortsätt med att lägga på nudlar, gurka, mango och rödlök. Avsluta med att strö på hackade jordnötter. Rulla ihop och gör likadant med de övriga rispappren. Borde ge ungefär 12 st vårrullar. Servera vårrullarna med såsen.

Källa: Elle Mat & Vin

"Eating vegetarian doesn't mean you have to eat boring, humdrum dishes."
- Marcus Samuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar