måndag 5 maj 2014

Mäktig chokladkaka


För de som älskar choklad finns det inget bättre än en mäktig och fantastiskt god chokladkaka.

Ingredienser:
200 g mörk choklad
2 msk mjölk
175 g smör
2 dl socker
175 g mandelmjöl
2/3 dl vetemjöl
5 ägg (vitor och gulor separerade)
3 msk varmt vatten

Sirap:
1/3 dl socker
4 msk kaffelikör (går också att använda konjak eller apelsinlikör)
1/2 dl vatten

Glasyr:
1/3 dl socker
3/4 dl vatten
200 g mörk choklad

25 g mjölkchoklad

Börja med själva kakan. Smält mörk choklad i mjölken i en skål ställd över en kastrull med sjudande vatten. Blanda ihop smöret, sockret, mandelmjölet, vetemjölet, äggulorna och det uppvärmda vattnet. Häll sedan i chokladen och vispa smeten slät. Vispa äggvitorna styva och vänd ner dem i chokladsmeten. Häll smeten i en smörjad kakform med bakplåtspapper i botten. Grädda i ugnen (180 grader) i 30 minuter. Täck sedan över kakan med en fuktig kökshandduk och låt den svalna.
  Blanda ihop ingredienserna till sirapen i en kastrull och värm försiktigt tills sockret lösts upp. Koka livligt i en minut till en sirap. Stjälp upp kakan på ett galler, ta bort bakplåtspappret och skeda sirapen över kakan.


Ta itu med glasyren. Värm sockret och vattnet i en kastrull tills sockret är upplöst. Koka livligt i en minut och rör i den mörka chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Låt glasyren stå tills den börjar tjockna. Häll glasyren över kakan och bred ut den över sidorna. Dekorera genom att ringla mjölkchoklad runt kakans ovansida. Ställ kakan kallt så att glasyren stelnar. Servera gärna med lite vaniljglass.

Källa: 200 frestande recept med choklad


"All you need is love. But a little chocolate now and then doesn´t hurt."
- Charles M. Schulz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar