torsdag 28 augusti 2014

Äppelpaj


Nu när hösten närmar sig och äppelskörden börjar vara färdig att plockas, så hör det ju givetvis till att baka en äppelpaj.

Ingredienser:
2-3 äpplen
1/2 dl socker
2 tsk kanel
1/2 dl vatten

Pajdeg:
75 g smör
1/2 dl florsocker
1 nypa salt
2 1/2 dl vetemjöl
1 ägg

Mazarinmassa:
250 g mandelmassa
125 g smör
3 ägg
1/2 tsk kanel

Börja med pajdegen. Fluffa till smöret och florsockret i en köksmaskin eller med en elvisp. Blanda i salten och mjölen och tillsätt ägget sist.. Tryck ut degen i en smord pajform och låt den stå i kylskåpet i minst 30 minuter. Nagga degen och förgrädda skalet i ugnen (220 grader) tills det fått lite färg. Låt svalna.
  Ta itu med mazarinmassan. Smula ner mandelmassan och fluffa till med smöret och kanelen i en köksmaskin eller med en elvisp. Lägg i ett ägg i taget, så att de blandas i ordentligt. Bred ut smeten på pajbottnen.
  Skiva äpplena och placera dem på mazarinmassan. Blanda sockret, kanelen och vattnet och koka ihop till en sockerlag. Pensla lagen på äppelskivorna. Grädda pajen i ugnen (200 grader) i ungefär 20 minuter tills pajen stelnat. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Källa: Tidningen Mat & Vänner

"Not to like ice cream is to show oneself uninterested in food."
- Joseph Epstein

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar