måndag 22 december 2014

Fruktkaka


Dags för det sista blogginlägget före jul. Ett par dagar före jul kan det vara bra att göra en god fruktkaka som bara blir bättre om man låter den stå ett par dagar. Jag vill önska er alla en riktigt GOD JUL!

Ingredienser:
200 g smör
2 dl socker
4 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
5 dl torkad frukt (russin och tranbär)
1 dl grovhackade valnötter
finrivet skal av en apelsin
1/2 dl konjak

Hacka frukten och lägg det i en påse tillsammans med hackade valnötterna och apelsinskalet. Häll i konjaken, skaka om och stäng påsen. Låt stå i minst fem timmar, helst över natten.
  Vispa smöret och sockret så att det blir vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och blanda smeten slät mellan varven. Avsluta med att blanda i vetemjölet och bakpulvret.
  Lägg ett par matskedar vetemjöl i fruktpåsen och skaka om. Vänd sedan fruktblandningen ner i smeten. Smörj och mjöla en avlång form (t.ex. brödform). Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen (175 grader) i ungefär 50 minuter.

Källa: Tidningen Matmagasinet

"We wish you a merry christmas"
- trad. engelsk jullåt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar