tisdag 25 mars 2014

Musselsoppa


Denna rätt passar bra som förrätt, men är också tillräckligt mättande som huvudrätt. För fyra personer.

Ingredienser:
1 kg blåmusslor
100 ml vitt vin
1 fänkol
2 potatis
1 bladselleristjälk
1/2 purjolök, endast vita delen
1 morot
1 fiskbuljongtärning
1 l vatten
2 dl grädde
en nypa saffran

Börja med att skala rot- och grönsakerna och skär dem i små tärningar. Detta för att underlätta matlagningen. "Preparation is key".
  Kolla igenom varje mussla noggrant. Släng bort musslor som är öppna och som inte stänger sig då man knackar på dem. Släng även bort söndriga musslor. Skölj de återstående musslorna under kallt vatten.
  Hetta upp en stor kastrull på spisen och när den är het, kasta i musslorna. Häll även i vinet och låt koka under lock i tre minuter tills musslorna öppnat sig.


Sila vätskan och lägg undan musslorna samt håll dem varma. Kasta bort musslor som inte öppnat sig. Lägg tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt rot- och grönsakerna samt vattnet och fiskbuljongtärningen. Koka upp och låt sjuda i ungefär 20 minuter.


Sila igen vätskan och lägg undan rot- och grönsakerna. Lägg vätskan i kastrullen och tillsätt grädde samt saffran. Salta och peppra. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter. Ta bort skum som uppstår på ytan.


Ta bort musslorna från sina skal, men lämna några med skal till serveringen. Lägg rot- och grönsakerna tillbaks i kastrullen så att de blir varma. Tillsätt slutligen även musslorna. Servera soppan med baguette.

"Food can bring people together in a way that nothing else could."
- Yotam Ottolenghi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar