tisdag 4 november 2014

Räkbullar i kokossås


Har haft fullt upp med att flytta, så har därför inte bloggat på länge, men nu när jag rett ut flyttkaoset har jag igen haft tid att ställa mig i köket. Här är något jag prövade på igår. Passar utmärkt som förrätt eller som huvudrätt tillsammans med ris. För 2-4 personer.

Ingredienser:
300 g skalade räkor
1 röd chili (finhackad)
1 riven vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
rivet skal ur en lime
1/2 dl hackad koriander
1 ägg
3 msk skorpsmulor
3 msk maizena
kokosolja
(sesamfrön)

Kokossås:
250 g kokosgrädde
1 msk riven ingefära
3 tsk fisksås
1 tsk socker
1/2 dl hackad koriander
2 msk limejuice
1 msk soja
några droppar stark chilisås

Pressa ur all vätska från räkorna. Finhacka räkorna med en kniv eller i en mixer. Blanda ihop räkorna med chilin, vitlöken, ingefäran, limeskalet och hackade koriandern. Lägg i ägget, skorpsmulorna samt maizenan och rör ihop till en jämn massa. Lägg massan i kylskåpet i 15-30 minuter.
  Rulla ihop passligt stora bullar ur massan. Sprinkla på lite sesamfrön ifall du vill. Stek bullarna i kokosolja på medelhög värme i ungefär tio minuter tills bullarna fått en fin gyllenebrun färg.

  Blanda ihop ingredienserna för kokossåsen i en stekpanna. Värm upp och låt koka i ungefär fem minuter. Tillsätt vid behov mera fisksås, socker och limejuice tills syrligheten, sötman och sältan är i bra balans. Lägg räkbullarna i såsen och låt sjuda i ett par minuter.

Källa: Helsingin Sanomat

"If you combine good flavors, food turns into an orchestra."
- Joey Fatone

1 kommentar: