måndag 2 september 2013

Kokoslingonkaka


Passar kanske bättre till vintern, men den går nog att äta så här på hösten också :)

Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
4 msk kokande vatten
100 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
skorpsmulor

Lingonmousse:
4 gelatinblad
200 g lingon
1 1/2 dl florsocker
2 dl grädde
3 msk citronsaft

Kokosmousse:
6 gelatinblad
200 g färskost
1 dl florsocker
2 dl kokosgrädde
2 dl grädde

Ovanpå:
1 dl grädde
250 g marsipan
florsocker

Vispa äggen och sockret. Blanda in vattnet och smöret. Blanda ihop bakpulvret och vetemjölet och blanda in i smeten. Smörj bottnet på en kakform och lägg skorpsmulor på. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 175 grader i ungefär 45 minuter.
  Ta itu med lingonmoussen. Blöt gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Mosa lingonen och smaksätt med florsocker. Vispa grädden. Koka snabbt citronsaften. Pressa vattnet ur gelatinbladen och blanda in med citronsaften. Lägg blandningen i lingonmosen. Avsluta med att blanda i grädden.
  Skär kakbottnet i två delar. Rengör kakformen och lägg ett bakplåtspapper i bottnet. Lyft kakbottnet i formen. Lägg på lingonmoussen och lyft den övre delen av kakan på. Lägg i kylen.
  Dags för kokosmoussen. Blöt gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Blanda ihop färskosten, florsockret och 1 1/2 dl kokosgrädde. Koka upp den kvarvarande grädden. Pressa vattnet ur gelatinbladen och blanda in med kokosgrädden. Blanda in med färskosten i en liten stråle. Vispa grädden och blanda in med resten av ingredienserna. Lägg kokosmoussen ovanpå kakan och täck med elmukelmu (färskfilm heter det väl på svenska). Låt vara i kylen till nästa dag.
  Nästa dag vispa grädden och täck kakan. Kavla ut marsipanmassan och lägg på kakan med hjälp av kaveln. Lägg på ännu lite florsocker.

I like food. I like eating. And I don't want to deprive myself of good food.
- Sarah Michelle Gellar a.k.a. Buffy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar