söndag 1 september 2013

Lammfilé med rotsaksmos och rödvinssås


Har varit mycket fisk och broiler på bloggen. Så tog mig an en lammrätt för omväxlingens skull. Tyvärr blev det en köpt rödvinssås eftersom Alko, hör och häpna, var stängt på en söndag. :) För 3-4 personer.

Ingredienser:
500 g lamm yttrefilé
smör och olja
salt och peppar

Potatis- rotsaksmos:
500 g potatis
2 morötter
1 palsternacka
1/2 selleri
salt
en handfull rucola
smör

Sesamspenat:
300 g spenatblad
chiliflakes
1 tsk olja
1 msk citronsaft
salt
1 msk rostade sesamfrön

Börja med att skala potatisen och rotsakerna. Skär i mindre bitar. Koka upp vatten i en kastrull och kasta i potatisen och rotsakerna. Koka tills de är mjuka. Häll ut vattnet och mosa potatisen och rotsakerna. Tillsätt en klick smör och salta enligt behov. Blanda in ännu lite rucola.
  Skölj av spenaten och lägg i en kastrull. Tillsätt vatten och en nypa chiliflakes. Koka ihop spenaten och häll bort vattnet genom en sil. Tillsätt oljan och citronsaften och krydda med salt. Blanda in de rostade sesamfröna.
  Stek lammfiléerna i smör och olja i ungefär fem minuter tills de fått en vacker färg. Krydda med salt och peppar och låt fileéerna stå en stund i den varma stekpannan. Skär köttet i tjocka skivor.
  Servera köttet tillsammans med mosen, spenaten och rödvinssåsen.

"Man is the only animal that can remain on friendly terms with the victims he intends to eat until he eats them."
- Samuel Butler

2 kommentarer:

  1. Men man måst ju alltid ha en eller två flaskor rödvin hemma,ifall man blir sugen på rödvinssås :) dessutom sku det säkert ha varit gott med ett glas till maten också! :)

    SvaraRadera
  2. Absolut, man lär sig av sina misstag :)

    SvaraRadera